eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Megváltoztatja a tejvásárlási szokásainkat az áfacsökkentés

Megváltoztatja a tejvásárlási szokásainkat az áfacsökkentés

Egyáltalán nem biztos, hogy itthon csaltak a tej áfájával a tartós tejek forgalmazói, de ettől azért még sikeres lehet az intézkedés, azaz, hogy csak a friss tej áfája csökken jövőre - véli a PWC Magyarország menedzsere. Farkas Gábor szerint a vásárlói szokásokat meg tudja változtatni a jóval alacsonyabb ár.

„Nem vitatott dolog, hogy az áfakulcs-csökkentéssel a jogalkotó képes kiszorítani a csalárd szándékkal jelenlévő adózókat abból az iparágból. A tejipar egészére nem terjesztették ki, van, ahol 18 százalék maradt az áfakulcs, a friss tej esetében, ha a termék megfelel a megadott vámtarifaszámoknak, lehet 5 százalékos áfakulcsot alkalmazni” - jelezte Farkas Gábor.

A PWC Magyarország menedzsere elmondta, az a kérdés, hogy úgy csaltak-e áfát a tejiparban, hogy Magyarországon, a magyar költségvetést károsították vagy valahol külföldön és a körhinta-csalás jellege miatt, ami egy tipikus csalásfajta az áfa rendszerében, Magyarországra öntötték le azokat az áfacsalt termékeket.

Farkas Gábor hozzátette: „a tej esetében nem annyira egyértelmű a képlet, mert a 18 százalékos tejáfa alacsonyabb volt, mint a környező országokban alkalmazott adókulcs. Ez felveti azt a kérdést, ha valahol, Szlovákiában, Romániában, ahol volt tejipari áfacsökkentés, magasabb az adókulcs, akkor a külföldi társaságok miért jönnének Magyarországra tejáfát csalni. Nekik jobban megéri egy külföldi állam költségvetését megkárosítani, és a környező országokban értékesíteni az áfacsalt termékeket. Ilyen módon kerülhetnek Szlovákiában előállított tejek a magyar piacra, jóval olcsóbban, mint amennyiért a magyar termelők elő tudják állítani. Ha ez így van, nagy kérdés, a magyar áfakulcs-csökkentés mennyire szorítja ki a csalókat vagy lényeges javulást az hoz majd, hogy az alacsonyabb áfakulcs nagyobb forgalmat fog generálni a magyar tejtermelőknek.”

„Nagy dilemma, hogy a vásárlási szokások alapján egy pici piaci szegmenst kiragadva mennyire lehet annak a mértékét megnövelve ténylegesen elterjeszteni, amit a jogalkotó az áfakulcs-csökkentéssel támogatni kívánt. Előre nagyon nehéz megmondani.”

Az biztos, hogy az árcsökkentés után a fogyasztók elkezdik a keresni a termékeket. Ez egy olyan árelőny, ami megváltoztatja a szokásokat: sokan ahelyett, hogy egy hónapra előre bevásárolnának, gyakrabban mennek majd boltba friss tejért, különösen, hogy azt is gondolhatják, annak a minősége is jobb – hangsúlyozta Farkas Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×