eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Az EU 121 millió euró fejlesztési forrást tart vissza Magyarországtól

Az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint) Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel - tájékoztatta egy neve elhallgatását kérő uniós forrás kedden az MTI-t.

A 2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások közül három programot érintő támogatás folyósításának felfüggesztéséről döntött az Európai Bizottság március 23-án.

A neve elhallgatását kérő forrás úgy tájékoztatott, hogy a bizottság 2015 szeptemberében megszakította három uniós finanszírozású program támogatását, majd 2016. március 23-án fel is függesztette a pénzek kifizetését. A múlt szerdai döntés 121 millió euró kifizetését érinti.

A bizottság akkor kezdi meg az összeg további folyósítását, ha a Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat és adott esetben büntetést (korrekciót) is elfogad.

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mivel az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak a program irányítása körül és ellenőrzési rendszerében. Erről és a szükséges szabályozások bevezetéséről a bizottság levelet küldött Magyarországnak.

Ezeket a szabálytalanságokat Magyarország azonban nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság szerdán felfüggesztette a kifizetéseket - közölte a forrás.

Tájékoztatása szerint az első, figyelmeztető lépést követően könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását, mint most, a második lépést - vagyis a kifizetések felfüggesztését - követően. Ekkor szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá az érintett programot, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy az országnak a támogatás egy részét vagy akár egészét is vissza kell fizetnie az uniónak.

Most a magyar hatóságok feladata, hogy a bevezessék a kért szabályozásokat. Amennyiben azok teljesülnek, a bizottság kész akár azonnal folyósítani a támogatási összeget - hangsúlyozta az ügy részleteit ismerő szakértő.

Elmondta: a múlt szerdai döntés három programot érint, amelynek részleteiről Magyarország tájékoztatást adott a bizottságnak. Az unió azok szabályszerűségét ellenőrizni fogja.

A közlés szerint más, függőben lévő kérelmekhez kapcsolódóan Magyarország esetében mintegy 700 millió eurónyi, folyamatban lévő támogatás kifizetését szakította meg vagy függesztette fel az uniós bizottság. Ebbe az összegbe beletartozik a most felfüggesztett 121 millió eurós fejlesztési forrás is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×