eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A családi vállalkozások idén és jövőre is pályázhatnak uniós forrásra

A tavaly indult, új uniós ciklus forrásainak a 60 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítja a kormány, amelynek kezdeményezettjei a kis- és középvállalkozások, így a családi vállalkozások is - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára péntek délután Sopronban a családi vállalkozások találkozóján.

A szakmai fórumot a Sopron és Vidéke Ipartestület kezdeményezte, hogy a családi vállalkozásokat középpontba állítsa. Károlyi Gyula elnök kiemelte: az osztrák határ közelsége és elszívó hatása miatt nehéz ugyan a helyzete ezeknek a vállalkozásoknak, de örökségét a következő generáció nem fogja itt hagyni.

Magyarországon a GDP-nek az 50-60 százalékát, a foglalkoztatottsági szintnek pedig a felét a családi vállalkozások adják - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára. Hozzátette: fontos, hogy a kormányzat a családok gazdasági összetartó erejét is támogassa. Erősíteni kell azokat, akik hosszú távon gondolkodnak abban, hogy a magyar nemzeti össztermékhez hozzájáruljanak, akik leginkább odafigyelnek a minőségre, hiszen a saját nevüket adják a portékájukhoz - mondta Rétvári Bence.

Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy "A város iparosodása az elmúlt időszakokban szerény volt, a mostanra kialakult helyzet a már itt lévő iparosoknak és vállalkozásoknak köszönhető.".

Az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly, az idén és jövőre is írnak ki pályázatokat, amelyeket a kis- és közép-, sőt még a mikro-, tehát a 10 fő alatti vállalkozások is igénybe vehetnek, ide értve a családi vállalkozásokat is. Majd részletezte, hogy ezek a pályázatok a vállalkozásindítástól a fejlesztésig sokféle területet érintenek, és zömmel vissza nem térítendő támogatások.

A családi vállalkozások segítik a gazdaság stabilizálását, élénkítik a vállalkozási szemléletet, és tisztább belső viszonyokkal bírnak, telephelyeikhez pedig jobban ragaszkodnak - mondta Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×