Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem érdemes bliccelni az autópályákon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ugyanannyiért vásárolható megyei matrica és autópálya matrica, mint tavaly. Változás egyedül abban van, hogy két újabb díjköteles szakasszal egészül ki a rendszer - mondta a Nemzeti Útdíjszolgáltató szóvivője. Kibédi-Varga Lajos hozzátette: idén is várhatóan a megyei matricákból fogy majd a legtöbb, az ellenőrzés pedig továbbra is szigorú lesz.

Nincsenek érdemi változások januártól az e-matricás rendszerben. Nem emelkedtek az árak, nincsenek újabb díjkategóriák, és a díjköteles úthálózat is mindössze kettő, tavaly átadott gyorsforgalmi szakasszal bővült. Nevezetesen az M43-as Makó és országhatár közötti szakaszával, valamint az M85-ös gyorsforgalmi útnak az M1-es kiválás és a 23-as számú Csorna-Kelet csomópont közötti szakaszával - ismertette a szóvivő.

Elmondta: az értékesítési adatokból az látszik, hogy még mindig nagyon sokan vannak olyanok - az autósok körülbelül 58-60 százaléka - akik a jól megszokott viszonteladói értékesítési pontokon, például benzinkutakon vásárolják meg személyesen az úthasználati jogosultságot.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a gyorsabb, kényelmesebb, egyszerűbb online értékesítés aránya is évről évre nő - jelenleg 10 százalék körül alakul. Az ügyfélszolgálati irodánkban is mintegy 5-5,5 százalék az értékesítési forgalom részaránya - tette hozzá.

Az egy évvel ezelőtti változások jelentősen átalakították a közlekedési és e-matrica vásárlási szokásokat. A tapasztalatokból az látszik, hogy a megyei matricák iránti kereslet óriási, ami azt jelenti, hogy 2015-ben több mint 1,3 millió megyei matricát értékesítettünk. Minden matricatípust egybevéve pedig közel 12 millió matrica fogyott - közölte Kibédi-Varga Lajos.

A díjfizetési hajlandóság szinten tartásához és növeléséhez hozzátartozik a rendkívül hatékony ellenőrzési rendszer is, ami ha úgy tetszik, szigorú, ha úgy tetszik, hatékony - emelte ki a szóvivő.

Közölte: a tavalyi fejlesztéseknek köszönhetően a korábban csak HU-GO rendszerben ellenőrzést végző kamerák is képessé váltak az e-matricás ellenőrzésre. Ez fordítva is igaz: a korábbinál több fix ellenőrző kapuval és legalább ugyanannyi mobil adatgyűjtő egységgel végezzük az ellenőrzést országszerte - mondta.

Az ellenőrzés országos lefedettségű, tehát elég jónak mondható. Nem igazán lehet kikerülni a rendszert, nem is érdemes próbálkozni a blicceléssel. A tapasztalatok szerint a jogosulatlan úthasználók, tehát a bliccelők aránya 2-3 százalék körül mozog, ami nemzetközi szinten is igen kedvező arány - közölte a Nemzeti Útdíjszolgáltató szóvivője.

Hanganyag: Panulin Ildikó