eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kósa Lajos: a fejlesztésnél foglalkoztatási szempontokra is figyelni kell

Kósa Lajos szerint az infrastrukturális fejlesztéseknél foglalkoztatási szempontokat is figyelembe kell venni.

A Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere szerdán a XVI. Pályafenntartási konferencia megnyitóján kiemelte: a vasúti pályaépítés, fenntartás, karbantartás, a folyamatos műszaki fejlesztés háttérbe szorítja az élőmunkát a technikával szemben.

A probléma az, hogy éppen a nagy infrastrukturális fejlesztéseknél lehet nagyszámú, csekélyebb képességű munkaerőt foglalkoztatni, ami jelentősen hozzájárul a nemzeti foglalkoztatási mutatók alakulásához - jelezte Kósa Lajos.

A politikus szerint a magyar gazdaság jelenlegi állapotában a magasan képzett, rendelkezésre álló munkaerő elfogyott, s ha a mostani harmadik negyedéves 3,9 százalékos GDP-növekedést tartani akarjuk, "beleütközünk a munkaerőpiacba".

A közmunka nem rossz irány, de az építőipar és az infrastruktúrafejlesztés, karbantartás az a terület, amely "tömegesen tudja az embereket felszívni" - jegyezte meg.

Kósa Lajos szerint ezen a területen optimalizálásra van szükség, s "jó lenne, ha a magyar szakemberek ebben az irányban is gondolkodnának".

Hozzáfűzte: tudja, hogy a magyar szakembereknek vonzó a legfejlettebb technológia, de figyelni kell arra, hogy a döntések ne vezessenek kényszerpályára. Amikor a pályázatokról döntenek, figyelembe kell venni, hogy az általános magyar gazdasági-műszaki színvonal mit tud tartósan üzemeltetni, s olyan megoldásokra van szükség, amelyek segítenek a foglalkoztatásban - figyelmeztetett Kósa Lajos.

A politikus végezetül az ésszerű műszaki szabályozások fontosságára hívta fel pályaépítési, pályafenntartási, üzemeltető és kivitelező mérnök hallgatóságának a figyelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×