Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Januárban folytatódott az építőipar visszaesése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januárban folytatódott az építőipari visszaesés: a termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5 százalékkal csökkent a 2009 januárihoz képest, míg szezonálisan kiigazítva a termelés - a decemberi 6,6 százalékos emelkedést követően - januárban 12,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termeléscsökkenés egyik oka, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítja elő, valamint hogy a januári időjárás az előző évinél csapadékosabb és 0,8 Celsius fokkal hidegebb volt.

A KSH adatai szerint az építőipari termelés mérséklődésén belül az épületek építése - a tavalyi tendenciát folytatva - 21 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 1,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Decemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 12,5 százalékkal, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal csökkent.

A januárban kötött új szerződések volumene 21,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 3,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére - az autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 43,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 22,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9 százalékkal, az egyéb építményeké 18,9 százalékkal nőtt.

Az építőipar ágazatai közül januárban az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - termelése 28,1 százalékkal, az egyéb építmények építése ágazaté - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába - 5,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A speciális szaképítés ágazat - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 7,1 százalékkal csökkent. Az épületek építése a decemberi 11,4 százalékos növekedés után esett vissza, a másik két ágazat hanyatlása pedig lassult, miután az egyéb építmények építése 10,2, a szaképítés pedig 13,2 százalékkal csökkent a múlt év utolsó hónapjában.