eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Januárban folytatódott az építőipar visszaesése

Januárban folytatódott az építőipari visszaesés: a termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5 százalékkal csökkent a 2009 januárihoz képest, míg szezonálisan kiigazítva a termelés - a decemberi 6,6 százalékos emelkedést követően - januárban 12,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termeléscsökkenés egyik oka, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítja elő, valamint hogy a januári időjárás az előző évinél csapadékosabb és 0,8 Celsius fokkal hidegebb volt.

A KSH adatai szerint az építőipari termelés mérséklődésén belül az épületek építése - a tavalyi tendenciát folytatva - 21 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 1,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Decemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 12,5 százalékkal, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal csökkent.

A januárban kötött új szerződések volumene 21,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 3,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére - az autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 43,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 22,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9 százalékkal, az egyéb építményeké 18,9 százalékkal nőtt.

Az építőipar ágazatai közül januárban az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - termelése 28,1 százalékkal, az egyéb építmények építése ágazaté - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába - 5,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A speciális szaképítés ágazat - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 7,1 százalékkal csökkent. Az épületek építése a decemberi 11,4 százalékos növekedés után esett vissza, a másik két ágazat hanyatlása pedig lassult, miután az egyéb építmények építése 10,2, a szaképítés pedig 13,2 százalékkal csökkent a múlt év utolsó hónapjában.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×