Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Februári szégyenlista: hol van a legtöbb munkanélküli?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb új munkahely, több álláskereső: így foglalható össze az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által februárra közreadott munkaerőpiaci helyzetképének lényege. A penzcentrum.hu elemzése szerint a helyzet továbbra is Észak-Magyarországon a leginkább elkeserítő: Szabolcsban és Borsodban a legkilátástalanabb a helyzet.

2010. februárban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest mérséklődött. A munkáltatók ebben a hónapban 24,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 5,2 ezres (17,2 százalékos) csökkenést, az előző év februárjához képest viszont 4,9 ezres (24,7 százalékos) növekedést mutatott. A februári csökkenésnek a legfőbb oka, hogy a 2010 elején induló támogatott közmunka-programok létszámigényének jelentős részét már januárban bejelentették a munkaügyi kirendeltségekhez.

Az újonnan bejelentett állások 46,4 százaléka (11,6 ezer darab) volt nem támogatott álláshely és 53,6 százaléka (13,4 ezer darab) pedig támogatott foglalkoztatás. Az előző hónappal összevetve a támogatott álláshelyeknél 33,2 százalékos csökkenés, a nem támogatott álláshelyek esetében pedig 14,5 százalékos növekedés következett be.

A hónap folyamán összesen 51,4 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 28,0 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 47,9 százalékos növekedést mutatott. A februári zárónapig összesen 21,2 ezer állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma a februári zárónapon 659,0 ezer fő volt, 6,0 ezer fővel (0,9 százalékkal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 21,3 százalékos volt. Januárral összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma négy régióban növekedést, három régióban mérsékelt csökkenést mutatott. A legnagyobb mértékű növekedést Közép-Magyarországon (5,2 százalék) és Közép-Dunántúlon (3,3 százalék) regisztrálták.

A legnagyobb változások

Megyénként vizsgálva a nyilvántartott álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Budapesten, Pest-, Fejér- és Győr-Moson-Sopron megyében történt, ahol öt százalék feletti volt az egy hónap alatti növekedés mértéke. A legnagyobb mértékű csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Somogy- és Békés megyében történt; itt 1,6 és 2,4 százalék közötti volt a csökkenés, ami egyértelműen a támogatott munkalehetőségek - elsősorban a közmunka - bővülésének eredménye.

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (53,3 százalék), Közép-Dunántúlon (29,7 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutatójuk lényegesen kedvezőbb a többi régióhoz képest.

Egy év alatt a férfiak létszáma 22,4 százalékkal, a nők száma 20,0 százalékkal, a szakképzetlenek létszáma 14,9 százalékkal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (53,4 százalékkal) emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 25,4 százaléka tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

A nyilvántartott pályakezdők száma újra növekedett

2010. második hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 1,6 százalékos (840 fős) növekedés következett be az előző hónaphoz képest. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2 százalékos értéket mutatott. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 30,8 százalékkal nőtt, többségük olyan visszalépő, aki korábban megszakította az ÁFSZ- szel kapcsolatát és most ismét a szervezeten keresztül keres munkalehetőséget. Februárban a visszalépők aránya a regisztrációba belépő pályakezdők között 72,9 százalék volt.

A pályakezdő álláskeresők iskolai végzettség szerinti megoszlását mutató grafikont megnézheti, ha ide kattint!

A területi különbségek továbbra is jelentősek


A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya februárban 15,1 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,8 százalék volt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (24,1 százalék) és Észak-Alföld (23,6 százalék) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarország mutatta (6,9 százalék). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között.

A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 27,9 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 26,3 százalék, miközben a fővárosi arányszám csak hat százalék. A legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség továbbra is csökkenő tendenciát mutat, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének eredménye és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

Februárban 1263 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz

2010. februárban 20 cég, összesen 1263 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 511 fővel (68 százalékkal) növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. februári bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős csökkenés volt, 3587 fő (74 százalék). Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. március között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszámleépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát.