Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feketelistás települések: Melyik bank hol NEM ad hitelt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétfőtől hatályos és a júniusban tovább szigorodó hitelfelvételi feltételek következtében nagyon sokan kikerülnek a hitelezhető ügyfelek köréből. Első körben nem juthat kölcsönhöz, aki nem tud megfelelő önerőt felmutatni, de júniustól azok sem kaphatnak hitelt, akiknek nincs elég igazolt és terhelhető jövedelmük. Sokan csak azért szorulnak ki a lakáshitelezésből, mert egy olyan kistelepülésen vásárolnak ingatlant, amely szerepel a bankok tiltólistáján.

A Pénzcentrum annak járt utána, melyik banknál létezik úgynevezett belső településlista, amelyen leginkább olyan falvak szerepelnek, ahol a bank az illikvid ingatlanpiacra való hivatkozással nem finanszíroz jelzáloghitelt. Amelyik pénzintézet nem használ településekre vonatkozó tiltólistát, azoktól az egyéb szűrőfeltételeiket kérdezték meg.

Következzenek a bankok válaszai

Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. képviseletében elmondták, hogy nincs olyan település Magyarországon, ahol nem finanszíroznának lakásvásárlást. Ennek megfelelően nem alkalmaznak tiltólistát, de a 2000 fő alatti településeken alacsonyabb finanszírozási arányokkal számolnak.

Az Allianz Bank egyetlen települést sem helyezett olyan "feketelistára", ahol az ingatlanok nem fogadhatók be fedezetként, de a bank a befogadható ingatlanfedezetek minimális hitelbiztosítéki értékét négymillió forintban határozta meg.

Az AXA Banknál is megerősítették, hogy nincsenek úgynevezett tiltott települések, amelyeken lévő ingatlanfedezeteket ne fogadnának el. A bank minden esetben egyedileg mérlegeli egy ingatlan forgalomképességét és dönt arról, hogy adott ingatlan elfogadható-e fedezetként egy hitelkérelemhez, vagy sem.

A Budapest Bank szintén azt a választ adta, hogy nem alkalmaznak ilyen jellegű korlátozást, de a fedezetül felajánlott ingatlanok elvárt forgalmi értéke a bank által végzett fedezetértékelés alapján minimum ötmillió forint.

A CIB Banknál fedezetként minden önállóan forgalomképes, használatbavételi engedéllyel rendelkező, Magyarország területén fekvő, nem speciális céllal üzemeltetett, magánszemély tulajdonában lévő, vagy magánszemély tulajdonába kerülő ingatlan bevonható. Egy ügyletbe legfeljebb három ingatlan vonható be fedezetként, az ingatlan befogadási értékének, egyenként el kell érnie a 3,5 millió forintos értéket.

"Nincs ilyen jellegű településlista az Erste Bankban. Minden esetben egyedi értékbecslés készül, és ez alapján döntjük el, hogy az adott ingatlanfedezet elfogadható-e" - válaszolták a pénzintézet képviseletében.

A Pénzcentrum.hu megtudta, hogy az Erste Bank által fedezetként el nem fogadható ingatlanok közé tartozik a tanya, a művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan, az építési telek (hitelcél lehet), a garázs, a műhely és a kiskereskedelmi és vendéglátó egység (amennyiben a lakófunkció rész a kisebb).

A bank családi ház, ikerház, sorház, üdülő, hétvégi ház és lakás vásárlása esetén minimum három millió forintos hitelbiztosítéki értéket, míg szabad felhasználású jelzáloghitel ügyleteknél 1500 fő lakosság felett öt millió forintos, valamint 1500 fő lakosság alatt legalább 8 millió forintos hitelbiztosítéki értéket követelnek meg.

A K&H Bank röviden csak annyit mondott, hogy nincs ilyen lista. A bank hirdetményében az áll, hogy euró alapú hitel fedezeteként legalább négy millió forint fedezeti értékű lakott lakóingatlant, és hozzá kapcsolódó gépkocsi tárolót fogadják el.

Az MKB szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a fedezetként elfogadható ingatlanok körét mindig az adott ügylet vonatkozásában, az ingatlan fekvése és típusa alapján határozza meg a bank.

Az OTP Bank az ország összes településén hitelez, a hiteleket biztosító ingatlanok piaci/forgalmi értékét a jogszabályok alapján vizsgálja.

Korábban óriási felháborodást váltott ki az OTP Bank egy tervezett intézkedése, mely szerint a minősítési rendszerük alapján a III. ingatlankategóriába tartozó településekről érkező hiteligényeket át sem vették, vagy azonnal elutasították volna.

Ez a drasztikus lépés körülbelül 400 települést érintett volna, csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 126, de Baranyában is 100 feletti falu vált volna hitelképtelenné. A heves visszhangok hatására néhány nappal később visszavonták a szigorítást.

A Raiffeisen Bank minden ingatlant egyedileg minősít annak forgalomképessége, értékállósága, illetve egyéb jellemző paraméterei alapján. Az igénylő jövedelmi helyzetét, valamint az ingatlan értékét figyelembe véve határozza meg, hogy az adott ügylet finanszírozható-e, vagy sem.

Az UniCredit Banknál nincs ilyen lista, ha a szóban forgó ingatlan értékesíthetősége megfelelő, akkor az elhelyezkedéstől függetlenül is szolgálhat hitel fedezetéül.

Az adatgyűjtést a penzcentrum.hu végezte 2010. február 25. és március 3. között.