Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Euróbevezetési céldátumot jelöl meg kormányon a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kormányra kerülése után euróbevezetési céldátumot jelöl meg a Fidesz --- mondta az InfoRádió kérdésére a párt alelnöke. Varga Mihály szerint konkrétumot csak akkor tudnak mondani, hogyha a hatalom átvétele után megismerik az ország valós gazdasági adatait.

A Fidesz alelnöke világos euróbevezetési forgatókönyvet ígér a párt kormányra kerülése esetén. Varga Mihály az InfoRádió kérdésére azt mondta, mindehhez szükségük lenne az ország valós gazdasági adataira, ezekhez viszont csak kormányon juthatnának.

Egy világos euróbevezetési forgatókönyvet kell majd célul kitűzni, meg kell jelölni egy céldátumot, és ehhez kell hozzárendelni egy programot, ami hiteles a külföldi finanszírozók és befektetők szempontjából is - fejtette ki.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a majdani programjukkal belátható időn belül be lehet vezetni az eurót.

A görögországi helyzet és az eurózóna ebből fakadó válsága lassíthatja a közép-európai országok csatlakozását a monetáris unióhoz - állapította meg a minap több londoni befektetési központ. A Goldman Sachs szerint elképzelhető, hogy az euróövezet jelenlegi tagjai erőteljesen ódzkodni fognak újabb tagjelöltek felvételétől. Ezt támasztja alá a Kopint-Tárki kutatási igazgatójának véleménye is. Bartha Attila az InfoRádiónak azt mondta, az euróval fizető országok kicsit komolyabban vehetik majd a maastrichti kritériumokat.

Ennek olyan hatása lehet ez a jövőbeni eurózónabeli csatlakozó országokra, hogy a elbírálás cseppet sem lesz formális, sok tartalmi, fenntarthatósági szempontot nagyon szigorúan megvizsgál majd a bizottság. Ez érzékenyen érintheti majd a balti államokat és Magyarországot is - vélekedett a kutatási igazgató.

Bartha Attila szerint az sem kizárt, hogy az Európai Unió az euró átvételének feltételéül szabja a pozitív folyó fizetési mérleget. A kutatási igazgató azt mondta, a görög válság csökkentheti a fogadókészséget az eurózónába, de a csatlakozási hajlandóságra is rossz hatással lehet. Több ország mondhatja, hogy minek vesződni, Görögország is tagja az eurózónának, mégis bajba került.