eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Áthárítják az ügyfelekre a vagyonadót a lízingcégek

Súlyos törvényalkotási hiba, hogy hátrányosan megkülönböztet a vagyonadóról szóló jogszabály egy finanszírozási formát - mondta a Magyar Lízingszövetség főtitkára annak kapcsán, hogy a lízingelt lakásoknál a lízingcég az adó alanya, de a költségeket átháríthatja az ügyfélre. Lévai Gábor hozzátette: nagyon valószínű, hogy minden lízingszerződésben szerepel olyan kitétel, amelyre hivatkozva az extra költség áthárítható az ügyfélre.

A lízingszerződések általában tartalmazzák azt a kitételt, hogy ha a finanszírozón kívül álló okok miatt korábban nem látott költségek merülnek fel, azok átháríthatók az ügyfelekre - mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor erről a január 1-jén életbe lépett vagyonadóról szóló törvény kapcsán beszélt.

Az új adóterhet lakásonként, házanként kell számolni: az első ingatlan 30 millió forintig adómentes, a második már csak 15 millió forintig, míg a harmadik ingatlanért minden esetben adót kell fizetni. Márpedig a lízingcégek bizonyosan több ingatlannal rendelkeznek, így őket minden lakásuk után terheli az adó.

A szövetségnél még mindig reménykednek abban, hogy a "jogalkotó orvosolja ezt a fatális hibát". Lévai Gábor megjegyezte: arról egyelőre nem készült elemzés, hogyan változna a lakáslízing-piac helyzete, ha az ingatlanok után a lízingcégeknek - illetve az ügyfeleknek - is meg kellene fizetniük a terhet.

A lízingszövetség elnöke szerint azzal mindenki rosszul járna, ha az ügyfelek most felbontanák az egy-két éve kötött szerződésüket, azok ugyanis zömében deviza alapúak, márpedig most magasabban vannak az árfolyamok, mint akkor.

Lévai Gábor súlyos törvényalkotási hiba, hogy a jogszabály finanszírozási forma alapján tesz különbséget és rója ki az adóterhet. A hitelt igénylőknek ugyanis nem kell ingatlanadót fizetniük, ha 30 millió forintnál kevesebbet érő lakást vásárolnak, hiszen ők azonnal tulajdonossá válnak. Ugyanez a lízinget választó ügyfelekről csak a szerződés lejárta után mondható el.

Márpedig az adóhatóság az adóteher megállapításakor a tulajdonos, azaz a lízingcég tulajdonait veszi alapul.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×