Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még idén érdemes lakáshitelt felvenni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő év elején szigorodik a lakáshitelezései rendszer, ez pedig kihat az egész ingatlanpiacra - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója. Bánfalvi László hozzátette, hitelből nagyon nehéz lesz új lakást vásárolni.

Szigorodnak a hitelfelvételi kondíciók és a hitelközvetítői tevékenység szabályai is januártól, így az Otthon Centrum Hitel Centere szerint az idén érdemes kihasználni a kedvezőbb feltételek a lakásvásárlóknak.

A Center ügyvezető igazgatója kiemelte: a devizahitelezés tervezett szigorításával korlátoznák a felvehető hitel mértékét, és az ügyfeleknek a hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelniük.

Bánfalvi László közölte: a devizanemektől fog függni a felvehető hitel nagysága. Adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel forinthiteleknél a piaci érték maximum 75 százaléka, euróalapú hitelnél 60 százaléka, míg minden más devizanemnél, ideértve a svájci frank alapú hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45 százaléka lehet.

Megnehezítenék a ma még olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassíthatja az ingatlanok eladását, és jelentősen szűkítené a hitelpiacot - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A változás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frank alapú hiteleket csak drágább forinthitellel lehet majd kiváltani, erre pedig valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve képesek, így befagyhat a piac - hangsúlyozta Bánfalvi László.

Az ügyvezető igazgató szerint fontos lenne, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között.

Hanganyag: Szépvölgyi István