Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bezártak a lerakók, mi lesz a szeméttel?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarországi hulladéklerakók több mint felét bezárták július közepéig, mivel nem feleltek meg az uniós előírásoknak. A Hulladék Munkaszövetség elemzése szerint ez azt jelenti, hogy a településeken összegyűjtött hulladékmennyiséget jóval többet utaztatják, amíg elér egy lerakóig, ami terheli a környezetet. A szervezet szóvivője elmondta: a tervbe vett lerakók megépítése pedig csúszik.

A százötven magyarországi hulladéklerakó közül már csak 75 üzemel, a többit július 15-ével bezárták, mivel nem feleltek meg az uniós előírásoknak. A hatóságok szerint a megmaradók kapacitása is elég a szemét befogadására, a Hulladék Munkaszövetség szerint azonban ez nem reális - mondta az InfoRádiónak a civil szervezet szóvivője.

Graczka Szilvia hozzátette: kérdés, hogy ha a bezárások miatt a hulladéknak mindössze 20 százalékát kell átirányítani, miért volt szükség eddig 150 lerakóra, miért engedték eddig fenntartani a környezetre és egészségre káros telepeket.

A hónap közepén bezárt lerakókat valóban nem lehetett volna tovább üzemeltetni, hiszen a nem szigetelt lerakatból további, a természetes vizeket szennyező csurgalék került volna a természetbe, és a klímaváltozásban is közrejátszó, metántartalmú depóniagáz szabadult volna fel - magyarázta a Hulladék Munkaszövetség szóvivője.

A tervek szerint regionális hulladékkezelő központok veszik majd át a most bezárt lerakók szerepét, ezek építése azonban sok helyen még el sem kezdődött - hangsúlyozta Graczka Szilvia, hozzáfűzve: a terheli a környezetet, hogy a szemetet messzebbre kell szállítani.

A tényleges megoldás a hulladékmegelőzés, az újrahasználat és az újrahasznosítás elősegítése lenne - mondta a szóvivő.

Hanganyag: Panulin Ildikó