eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kartell gyanújával indult eljárás 12 építő cég ellen

Kartell gyanújával indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal 12 építő cég ellen - mondta el az InfoRádiónak a GVH szóvivője. A szervezet gyanúja szerint az érintett társaságok, magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

Kartell gyanújával indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal 12 építő cég ellen - közölte a szervezet szóvivője.

Mihálovits András az InfoRádióban kiemelte: a hivatal november 20-án előzetes értesítés nélkül helyszíni szemlét tartott több társaságnál.

Ennek alapján úgy vélték: alaposan feltételezhető, hogy a vállalkozások 2006-2007-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról - fejtette ki.

A feltételezett megállapodások a szerepek elosztásán túl a GVH szerint valószínűleg azt eredményezték, hogy a vállalkozások nyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat alkalmazhattak - közölte a GVH szóvivője.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették - jegyzi meg a GVH.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárásokra biztosított idő 180 nap, ez azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az esetleges büntetés az előző éves nettó árbevétel tíz százaléka lehet - közölte a szóvivő.

Mihálovits András hozzátette: a közbeszerzésekből is kizárhatóak a kartellen rajtavesztett cégek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×