eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtudhatja, hol keresheti a legtöbb pénzt

Berbarometer.com - ezen a honlapon tájékozódhatnak a munkavállalók és munkaadók arról, hogyan alakulnak az egyes szakmák és régiók kereseti viszonyai. Szakértők szerint az adatbázis jól használható az egyéni és a szakszervezeti bértárgyalásokon is.

Nem magyarok, hanem hollandok találták ki a béradatokat tartalmazó adatbázis létrehozását, majd a világ számos országban meghonosították. Brazíliában, Kínában, Dél-Koreában éppúgy van, mint az Európai Unió több tagországában.

A weboldal célja, hogy a munkavállalók könnyebben tájékozódjanak a munkakörülményekről, valamint a bérekről, de az is, hogy a munkaadók megismerhessék ezeket az adatokat.

Már tizenötezer ember adata van fenn

Az oldalon működő adatbázis kialakításához először egy 10 ezer fős felmérést végeztek el kérdezőbiztosok segítségével, a további bővülés már a netes látogatóktól is függ. Eddig nagyjából további 5 ezren válaszoltak a munkakörülményekre, beosztásokra és fizetésekre vonatkozó kérdéssorozatra.

Az oldal alkalmas arra, hogy életkor, nem, iskolai végzettség, munkakör és régiók szerint is lehessen tájékozódni. De nemcsak a hazai munkaviszonyokat lehet megismerni, hanem más országok béradatait és munkakörülményeit is. Ezenkívül a munkával kapcsolatos cikkeket, felméréseket, tanulmányokat is közölnek a honlapon.

Ahhoz, hogy megbízható legyen a bérellenőrzés, az oldal készítői szerint foglalkozásonként legalább 50 kitöltött kérdőív szükséges. Az eddigi tapasztalatok szerint ez nagyjából fél év alatt összegyűlt a többi országban.

Mennyit keres egy tetőfedő?

A kérdőívben személyes kérdés csak annyi van, hogy nő, vagy férfi az illető, van-e családja és egy lakhely szerinti irányítószámot kell megadni, ezenkívül kérdeznek még a foglalkozásról, beosztásról, tanulmányokról, munkatapasztalatokról, munkaszerződésekről, bérezésről, munkaidőről.

A legtöbben biztosan a bérekre kíváncsiak, íme néhány példa a bérellenőrzőből: egy szakképzett tetőfedő átlagbére 66 ezer forint, az átlagnál jobban ebben a szakmában csak az idősebbek, az 56 éven felüliek keresnek. De például a számítógép programozóknál 55 éves korig emelkedik az átlagfizetés, azután csökken, 21 éves kortól 170 ezer forint körül indulnak a fizetések és 240 ezerig emelkednek.

A kalkulátor szerint egy gazdasági szervezet ügyvezető igazgatója nagyjából annyit keres, mint egy költségvetési intézmény vezetője, átlagosan 400 ezer forint körül.

Az oldalon van egy úgynevezett vip-link is, itt hírességek fizetéséről közölnek adatokat, ezek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök havonta 4.800 dollárt, majdnem 900 ezer forintot keres, Angel Merkel német kancellár pedig 15 ezer dollárt, 2,8 millió forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×