eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az export harmadát adják és egyre többen vannak

Április végén megjelenik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007. évi pályázata az ipari park címre. A 2006. évi pályázatokon 11 park kapta meg ezt a minősítést, ezzel 190-re emelkedik az országban az ilyen típusú létesítmények száma.

Tíz éve létezik intézményesített rendszerben ipari park, a címre évente lehet pályázni.

2006 végén 179 ipari park működött, ez a szám nő idén 190-re. Ipari park címre olyan gazdasági társaság, közhasznú társaság vagy helyi önkormányzat pályázat, amely széleskörű infrastruktúrát tud nyújtani az odatelepülő cégeknek.

Jellemző, hogy az ipari parkok ott jönnek létre, ahol a közlekedési infrastruktúra is fejlődik.

Rakusz Lajos, az Ipar Parkok Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: a bruttó hazai termék mintegy egynegyedét, az exportra szánt termékeknek pedig csaknem a harmadát ipari parkokban termelik a vállalkozások.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavalyi adatai szerint a 179 ipari park több mint 3.200 vállalkozása 173 ezer dolgozót foglalkoztat.
 
Igaz, a munkahelyek száma az utóbbi egy-két évben csak kismértékben nőtt, ennek fő oka az elemzők szerint az, hogy megváltozott az ipari szerkezet.

Emellett elmozdulás tapasztalható a magasabb hozzáadott értéket termelő beruházások felé, szemben az élőmunka-igényes iparágakkal.

Bár lehetőség van rá, de nem jellemző, hogy megfosztanának az ipari park címtől egy-egy területet.

Ennek fő oka az, hogy az ipari parkokat általában öt-hat évente vizsgálják felül, akkor pedig már nehéz számon kérni, hogy megvalósultak-e azok a fejlesztések, amelyek alapján odaítélték a címeket - vélik a szakértők.

A legutóbbi pályázaton 11-en kapták meg az ipari park címet, ez a szám a korábbi években magasabb volt.

Tavaly szigorodtak az elbírálás feltételei, az eddig egységes kategóriát pedig megosztották országos, illetve kistérségi ipari parkra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×