eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány engedett az Audinak

A kormány javaslata szerint a szolidaritási adóalapból levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg. Ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben: a kutatás-fejlesztés és beruházások új munkahelyeket jelentenek, azok pedig többletbevételt adókból és járulékokból - tudatta a kormányszóvivő.

"Magyarország egyik legfontosabb értéke a tudás; ezért elemi érdek, hogy minél több forrás jusson a jövőt megalapozó, az ország versenyképességét növelő kutatás-fejlesztésre. Olyan területről van szó, ahol nem az államnak, hanem a piac résztvevőinek jut a főszerep. A kormány rendelkezésére álló eszközök lehetővé teszik azonban, hogy érdekeltté tegye a piaci szereplőket abban, hogy kivegyék a részüket a kutatásokból és fejlesztésekből" - írta Danks Emese.

"Mindezek miatt döntött úgy mai ülésén a kormány, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amelyik szerint a vállalkozások a szolidaritási adóbalapból levonhatják a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket. A kormány becslései szerint ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt, éves szinten 170 milliárd forintnyi bevételnek alig 3 százalékát érinti" - olvasható a közleményben.

Az Audi október közepén jelezte, hogy más közép-európai országban keres új beruházásokra alkalmas telephelyeket, amit az újonnan bevezetett magyar szolidaritási adó miatt. Az anyacég felfüggesztette a Győrbe tervezett újabb fejlesztéseit.

Az Audi az eredeti tervek szerint jövőre 200-250 millió eurós beruházást valósítana meg Győrött. A fejlesztések a motorgyárat, a motorfejlesztő központot és esetleg a járműgyárat érintenék.

A győri cég jelenleg 5.200 munkatársat foglalkoztat. A konszern eddig 3 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, éves nyeresége 300 millió euró körüli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×