eur:
387.58
usd:
357.6
bux:
68113.83
2024. május 17. péntek Paszkál
A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Brutális hiány a Gazpromnál, idén kevesebb pénz jut beruházásokra is

Az orosz gázipari óriáscég 629 milliárd rubel veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A vállalat közlemlénye szerint egy évvel korábban, 2022-ben még 1226 milliárd rubel nyereséget értek el. A Gazprom tavalyi bevétele 8541 milliárd rubelre csökkent az egy évvel korábbi 11 ezer 673 milliárd rubelről. A gázértékesítésből származó bevétel 2023-ban 3125 milliárd rubel volt, mintegy a fele az egy évvel korábbinak. Az olaj, gázkondenzátum, valamint olaj- és gáztermékek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor 4,3 százalékkal, 4112 milliárd rubelre emelkedett.

A Gazprom-csoport az idén 2573 milliárd rubelt tervez beruházásokra a tavalyi 3056 milliárd rubel után, ami 16 százalékos csökkenés.

A cég tájékoztatása szerint a korrigált adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) gyakorlatilag feleződött egy év alatt, 1765 milliárd rubelre esett a 2022. évi 3634 milliárd rubelről.

A Gazprom az idei első negyedévet 449,53 milliárd rubel veszteséggel zárta orosz számviteli szabvány (RAS) szerint, ami jócskán meghaladta a tavalyi első negyedévi 95,1 milliárd rubel mínuszt. A cég negyedéves bevétele éves összevetésben 5,6 százalékkal, 1710 milliárd rubelre nőtt.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×