eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az egekben az amerikai hiány

Minden idők második legmagasabb negyedéves fizetési mérleg deficitjét könyvelte el az Egyesült Államok.

A második negyedévben az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya - amely az áru- és tőkeforgalmat is tartalmazza - 218,4 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladja az elemzők 214 milliárd dolláros várakozását és az első negyedéves 213,2 milliárd dolláros hiányt.

A fizetési mérleg vártnál is nagyobb hiánya elsősorban a magas olajárakra vezethető vissza, ami nem is csoda, hiszen az Egyesült Államok - amelynek lakossága alig valamivel több, mint a Föld teljes lakosságának négy százaléka - a bolygó energiafogyasztásának negyedét adja.

Az Egyesült Államok fizetésimérleg-hiányát a piacok elsősorban azért követik figyelemmel, mert annak növekedése, az ázsiai országok és a kőolaj-exportőrök feleslegével párosulva a világgazdaság lassulását okozhatja.

A negyedéves adat azonban nem változtatta meg érdemben sem az amerikai állampapírok, sem pedig a dollár árfolyamát, holott már az biztosnak tűnik, hogy a következő negyedévekben a hiány még tovább nő.

Amerikai elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy a befektetési jövedelmek egyenlege is negatív, ami arra utal, hogy immár a fizetési mérlegben is megjelent a hatása annak az eddig is közismert ténynek, hogy Amerika nettó adósnak számít.

Az ellenzéki demokraták szerint a fizetési mérleg növekvő hiánya Bush elnök szabadkereskedelmi politikájának kudarca, amely oda vezetett, hogy hatalomra jutása óta az országban hárommillió állás szűnt meg a termelő ágazatokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×