eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyudíjasok lepik el Kínát

A kínai népességkorlátozó politika már a gazdasági növekedést veszélyezteti egy kínai akadémiai tanulmány szerint. 2050-re a kínai társadalom elöregedése messze meghaladja a világ átlagát.

Az egygyermekes családmodell miatt elöregszik a kínai népesség, és ez rövidesen súlyos munkaerőhiányhoz, az olcsó munkaerő hiánya pedig a gazdasági növekedés lassulásához vezethet - adta közzé tanulmányában a Kínai Társadalomtudományi Akadémia.

Az elemzés szerint Kína gyors gazdasági növekedésének egyik fő tényezője éppen a korlátlanul rendelkezésre álló munkaerő volt ez idáig, most viszont már ott tart az ország, hogy gazdaságilag legfejlettebb területein - például Kuangtung tartományban és a sanghaji agglomerációban - nehezen találnak a gyárak elegendő dolgozót.

Ráadásul - egy ENSZ-tanulmány szerint - 2050-ig 31 százalékra nő a kínai népességen belül a hatvanéves vagy annál idősebb népesség részaránya a jelenlegi 11 százalékról.

Meghaladja a világátlagot

Ezzel a kínai társadalom elöregedése messze meghaladja a világ átlagát. Az ENSZ előrejelzése szerint globális átlagban 22 százalékos lesz 2050-re a hatvanéves vagy annál idősebb népesség részaránya az össznépességen belül.

Kínában még a hetvenes évek végén vezették be a "családtervezési", azaz a népességkorlátozó politikát, attól tartva, hogy a veszedelmes túlnépesedés miatt az ország területe nem lesz képes ellátni a hatalmas lakosságot.

Kína népessége jelenleg már az 1,3 milliárdot is meghaladja. Ha nem lett volna az egygyermekes családmodell, akkor - félhivatalos kínai becslések szerint - az ország lélekszáma mára elérné az 1,6 milliárdot.

A gyermektelenek kapják a legtöbb támogatást

A kínai népességkorlátozó politika egy gyermek születését szorgalmazza családonként. Ezt részint a családoknak nyújtott támogatások rendszerével érik el, részint adminisztratív intézkedésekkel.

A gyermektelen házaspárok kapják a legnagyobb állami támogatást, az egygyermekesek valamivel kevesebbet, a többgyermekesek vagy nem kapnak, vagy éppenséggel büntető jellegű adókat, illetékeket kell fizetniük.

A többgyermekes családokat adminisztratív intézkedésekkel is sújtják, például állami munkahelyükről való elbocsátással, illetve állami bérlakásuk megvonásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×