eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Honda: szállj velem!

Közel húsz éves előkészület után a japán Honda cég bejelentette, hogy ősztől rendeléseket vesz fel a két-három éven belül gyártásba kerülő kisrepülőgépére.

A HondaJet névre keresztelt, négy vagy öt utas szállítására alkalmas kisgép prototípusát 2003 ősze óta tesztelik, és az eddig autóiról és motorkerékpárjairól híres cég most hivatalosan is bejelentette, hogy rövidesen elkezdik a gép sorozatgyártását.

A két gázturbinás kisrepülő egy tankolással nagyjából 2.000 kilométert tud megtenni és legnagyobb utazósebessége óránként 778 kilométer.

A gép egyik különlegessége, hogy a két hajtómű a szárnyak fölött, egy-egy függőleges tartólapon kapott helyet, ami a Honda mérnökei szerint más hasonló nagyságú gépekhez képest öt-tíz százalékos üzemanyag-megtakarítást jelent.

A gépet egy megjelenő félben lévő piacra szánják: az Egyesült Államokban és délkelet-Ázsiában egyre több cég kínál üzletembereknek légitaxi-szolgálatot, viszonylag kis távolságokra, egy-két-három utasnak.

Ehhez viszont a legkisebb jelenlegi gépmodellek is túl nagyok, túl drágák és viszonylag költséges az üzemeltetésük is.

A Honda abban bízik, hogy a sorozatgyártás beindulása után évi 200 ilyen gépet tud majd eladni. Az árát egyelőre nem közölték, de a lehetséges versenytársak szintén prototípus-stádiumban lévő gépei három-négy millió dollárban kerülnek majd.

És versenytársakban már most sincs hiány: hamarosan két amerikai és egy brazil repülőgépgyár is hasonló modelleket dob piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×