eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A szennyezett levegő rákkeltőbb, mint a passzív dohányzás

Szmogos időben mindenképpen korlátozni kell a szabad levegőn tartózkodást - tanácsolja Mucsi János gödöllői tüdőgyógyász. Az egyik legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy a levegőben lévő szálló por mélyen elraktározódhat a tüdőben.

Mucsi János elmondta, hogy a fűtési szezonban, ha a légáramlatok és a légköri viszonyok is olyanok, a szálló por magas koncentrációja veszélyes lehet az egészségre. Különösen sok port bocsátanak ki a régi dízel autók, melyek még nincsenek megfelelő szűrőberendezésekkel felszerelve. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége a szabadtéri szennyezett levegőt már a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartja nyilván.

A káros anyagok ellen nehéz védekezni, hiszen a szabad levegőre a mindennapokban mindenképp ki kell mennünk, de Mucsi János azt javasolja, beltérben alkalmazzunk légszűrő berendezéseket. Ha a levegőben a káros anyagok koncentrációja nagyon magas, mindenképpen korlátoznunk kell a szabad levegőn tartózkodást. Hozzátette, a legjobban maszkokkal tudunk védekezni a szálló por ellen, de ezek nagyon zavarják az embert a mindennapi tevékenységek közben. Az életminőség javulása együtt jár a levegő minőségének romlásával, tisztább levegőt csak a civilizációtól távol találhatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×