Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szennyezett levegő rákkeltőbb, mint a passzív dohányzás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szmogos időben mindenképpen korlátozni kell a szabad levegőn tartózkodást - tanácsolja Mucsi János gödöllői tüdőgyógyász. Az egyik legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy a levegőben lévő szálló por mélyen elraktározódhat a tüdőben.

Mucsi János elmondta, hogy a fűtési szezonban, ha a légáramlatok és a légköri viszonyok is olyanok, a szálló por magas koncentrációja veszélyes lehet az egészségre. Különösen sok port bocsátanak ki a régi dízel autók, melyek még nincsenek megfelelő szűrőberendezésekkel felszerelve. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége a szabadtéri szennyezett levegőt már a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartja nyilván.

A káros anyagok ellen nehéz védekezni, hiszen a szabad levegőre a mindennapokban mindenképp ki kell mennünk, de Mucsi János azt javasolja, beltérben alkalmazzunk légszűrő berendezéseket. Ha a levegőben a káros anyagok koncentrációja nagyon magas, mindenképpen korlátoznunk kell a szabad levegőn tartózkodást. Hozzátette, a legjobban maszkokkal tudunk védekezni a szálló por ellen, de ezek nagyon zavarják az embert a mindennapi tevékenységek közben. Az életminőség javulása együtt jár a levegő minőségének romlásával, tisztább levegőt csak a civilizációtól távol találhatunk.