eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tényleg féljünk péntek 13-tól?

Újra péntek 13-ához érkeztünk, sokan ilyenkor ki sem mozdulnak otthonukból. A korábbi évek kárstatisztikáját megvizsgálva megállapítható, hogy péntek 13-án valóban 40 százalékkal több kár történik, mint egy átlagos napon.

Bár a babona eredete nem ismert egyértelműen, péntek 13-át rengetegen szerencsétlen napnak tartják. Egyesek nem mozdulnak ki az utcára, nem ülnek autóba vagy repülőgépre ezeken a napokon, mások viszont egyáltalán nem törődnek vele. Akadnak olyanok is, akiket már a 13-as szám önmagában is rettegésbe ejt, ezt a fóbiát triskaidekafóbiának nevezik. A 13-as számmal szemben tanúsított aggodalom olyannyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például "kihagyják" a felhőkarcolókból a tizenharmadik emeletet, de a Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban - például a triatlonban - sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Valóban van félnivalónk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.

Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a korábbi évek gépjármű és lakásbiztosítási kárstatisztikáit, ami egyértelmű eltérést mutat egy átlagos napon, és a péntek 13-án bekövetkezett károk száma között. Az elmúlt évek adatait alapul véve, egy péntek 13-án átlagban több mint 40 százalékkal több kár következett be, mint az év bármely másik napján.

Gondolhatnánk természetesen azt is, hogy a jelentős eltérést okozhatja bármely más jelenség is, mint például a péntek délutáni közlekedési csúcsok, vagy a pénteki fáradtság. Az Allianz statisztikái alapján azonban akkor is számottevő, csaknem 30 százalékos különbség mutatkozik, ha a péntek 13-i napokat a nem 13-ára eső többi péntekkel vetjük össze.
Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3400 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be.

Éppen ezért érdemes ezt a napot is elővigyázatossággal, felkészültséggel várni, hiszen egy megfelelő biztosítás segítségével csupán csak halvány emlék marad a misztikus nap kellemetlensége.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×