Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az \"aranykarú férfi\" több mint kétmillió csecsemőt mentett meg a vérével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Becslések szerint több mint kétmillió csecsemőt mentett már meg az az ausztrál férfi, akinek vérében egy olyan különleges antitest van, amely megfékez egy halálos kórt.

James Harrison már 18 éves korától majdnem minden héten vért ad. Az aranykarú férfi - így emlegetik Ausztráliában, és nem véletlenül: a 74 éves férfi vérében olyan antitest van, amely megakadályozza, hogy a csecsemő belehaljon az úgynevezett újszülöttkori hemolitikus betegségbe.

A veszélyes kórt általában az Rh faktor összeférhetetlensége okozza, mert az anya antitestei elpusztítják az újszülött vörösvérsejtjeit. Az ausztrál férfi vérének köszönhetően már az Anti-D nevű vakcinát is sikerült kifejleszteni.

Soha eszembe sem jutott, hogy abbahagyjam a véradást, soha - hangoztatta James, aki 14 éves korában fogadta meg, hogy vért fog adni, miután egy súlyos mellkasműtét után 13 literre volt szüksége. Már 984 váradásnál tart, szeptemberre elérheti az ezret.

18 évesen kezdte a véradást, és már az első alkalommal kiderült, hogy egy életeket mentő antitest van a vérében. Egymillió dollárra biztosították életét, és több vizsgálaton is részt vett, hogy így segítsen kifejleszteni a vakcinát.

Amióta felfedezték vérében az antitestet, már több százezer anya kapott a véréből, és becslések szerint 2,2 millió újszülött életét mentette meg.