Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tojás lehet az új szuperétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tojás segíthet lefogyni és sok benne a szervezet számára fontos anyag - állítják kutatók, akik szerint ez lehet az új szuperétel, amelyből naponta egyet érdemes elfogyasztani.

Érdemes mindennap tojást enni - foglalták össze elemzésük eredményét azok a szakemberek, akik hetvenegy, a témában készült kutatást és szakmai anyagot vizsgáltak.

A kutatók szerint a tojást enni nemcsak azért jó, kevés benne a kalória, viszont sok a fehérje, hanem azért is, mert több, a szervezet számára fontos anyagot - így D- és B12-vitamint, valamint szelént és kolint - is tartalmaz.

Ugyancsak előnyös tulajdonsága a tojásnak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat is - ezek elsősorban a gyerekek és fiatalok számára létfontosságúak, hiszen komoly szerepet játszanak a fejlődésben.

Mivel a tojásban sok az antioxidáns is, így segíthet az olyan, elsősorban az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának akadályozásában mint a makula degeneráció, ami a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka.

"A tojás annyira jó hatással van az egészségre, hogy talán nem túlzás szuperételnek nevezni. Ez az egyik legtáplálóbb élelmiszer: tele van olyan tápanyagokkal, amelyek feltétlenül szükségesek az egészséges élethez, ugyanakkor kevés benne a kalória" - magyarázta Carrie Ruxton dietetikus, a jelentés egyik szerzője.

A kutatók szerint főleg a fiatalok, a sok húst fogyasztók és a tejtermékeket kerülők számára igazán fontos, hogy rendszeresen tojást is egyenek. Az is kiderült, hogy ez az élelmiszer lehet az egyik legfontosabb forrása a szervezetbe táplálkozás útján kerülő D-vitaminnak - egyetlen tojásban ott van a napi javasolt mennyiség 20 százaléka.