eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A tojás lehet az új szuperétel

A tojás segíthet lefogyni és sok benne a szervezet számára fontos anyag - állítják kutatók, akik szerint ez lehet az új szuperétel, amelyből naponta egyet érdemes elfogyasztani.

Érdemes mindennap tojást enni - foglalták össze elemzésük eredményét azok a szakemberek, akik hetvenegy, a témában készült kutatást és szakmai anyagot vizsgáltak.

A kutatók szerint a tojást enni nemcsak azért jó, kevés benne a kalória, viszont sok a fehérje, hanem azért is, mert több, a szervezet számára fontos anyagot - így D- és B12-vitamint, valamint szelént és kolint - is tartalmaz.

Ugyancsak előnyös tulajdonsága a tojásnak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat is - ezek elsősorban a gyerekek és fiatalok számára létfontosságúak, hiszen komoly szerepet játszanak a fejlődésben.

Mivel a tojásban sok az antioxidáns is, így segíthet az olyan, elsősorban az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának akadályozásában mint a makula degeneráció, ami a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka.

"A tojás annyira jó hatással van az egészségre, hogy talán nem túlzás szuperételnek nevezni. Ez az egyik legtáplálóbb élelmiszer: tele van olyan tápanyagokkal, amelyek feltétlenül szükségesek az egészséges élethez, ugyanakkor kevés benne a kalória" - magyarázta Carrie Ruxton dietetikus, a jelentés egyik szerzője.

A kutatók szerint főleg a fiatalok, a sok húst fogyasztók és a tejtermékeket kerülők számára igazán fontos, hogy rendszeresen tojást is egyenek. Az is kiderült, hogy ez az élelmiszer lehet az egyik legfontosabb forrása a szervezetbe táplálkozás útján kerülő D-vitaminnak - egyetlen tojásban ott van a napi javasolt mennyiség 20 százaléka.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×