Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos tudni, mikor hasznos és mikor káros az antibiotikum

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A helytelen vagy indokolatlan antibiotikum-szedés ellenállóvá teheti a fertőzést okozó baktériumokat, tehát a gyógyszerek kevésbé lesznek hatékonyak - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Intézet vezetője, aki a felelős gyógyszerfogyasztásra hívta fel a figyelmet. Az antibiotikumot orvos írja fel bakteriális fertőzés esetén és jó tudni, hogy vírusos betegség kezelésére nem alkalmas.

Köhögésre és megfázásra nem írható fel antibiotikum - ezt tartalmazza az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ ajánlása. A szakemberek arra figyelmeztetnek: nem szabad túlzásba vinni az antibiotikumok szedését, mert akkor hatástalanná válnak ezek a készítmények.

Az európai szervezet szerint vannak olyan betegségek, amelyek kezelésénél érdemes más módot alkalmazni, Ilyenek például az enyhe lefolyású, nem súlyos kórok és a vírus okozta megbetegedéseknél is kerülendő a használatuk, ezek kezelésére ugyanis teljesen hatástalanok a bakteriális betegségek gyógyítására kifejlesztett antibiotikumok.

Az antibiotikum fontos eszköz az orvos kezében, és csak akkor kell használnia, ha arra valóban szükség van - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója, aki hozzátette: ha a szervezetben nincsenek meg azok a mikroorganizmusok, amelyek ellen szedhető az antibiotikum, akkor teljesen felesleges felírni azt, sőt rezisztenciához vezethet szedése.

Melles Márta elmondta: Magyarország az antibiotikum-felhasználás szempontjából az alsó harmadban szerepel. Az antibiotikumot csak orvos írhatja fel bakteriális fertőzés esetén - hangsúlyozta.

A főigazgató hozzátette: ismert vélekedés, hogy a gyerekorvosok gyakrabban írják fel a szert, mert a szülő csak akkor nyugszik meg, ha az orvos egy ismert szert ad a gyerekének.

A szakember egyetért azzal, hogy egy egyszerű megfázásra vannak más módszerek, amelyek ugyan lassabban fejtik ki hatásukat, de ugyanolyan eredményre vezetnek. Gyakran előfordul, hogy a gyors eredmény elérése érdekében az orvosok olyan széles spektrumú antibiotikumot írnak fel, amelyre nem lenne szükség.

Hanganyag: Gál Ildikó