eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fontos tudni, mikor hasznos és mikor káros az antibiotikum

A helytelen vagy indokolatlan antibiotikum-szedés ellenállóvá teheti a fertőzést okozó baktériumokat, tehát a gyógyszerek kevésbé lesznek hatékonyak - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Intézet vezetője, aki a felelős gyógyszerfogyasztásra hívta fel a figyelmet. Az antibiotikumot orvos írja fel bakteriális fertőzés esetén és jó tudni, hogy vírusos betegség kezelésére nem alkalmas.

Köhögésre és megfázásra nem írható fel antibiotikum - ezt tartalmazza az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ ajánlása. A szakemberek arra figyelmeztetnek: nem szabad túlzásba vinni az antibiotikumok szedését, mert akkor hatástalanná válnak ezek a készítmények.

Az európai szervezet szerint vannak olyan betegségek, amelyek kezelésénél érdemes más módot alkalmazni, Ilyenek például az enyhe lefolyású, nem súlyos kórok és a vírus okozta megbetegedéseknél is kerülendő a használatuk, ezek kezelésére ugyanis teljesen hatástalanok a bakteriális betegségek gyógyítására kifejlesztett antibiotikumok.

Az antibiotikum fontos eszköz az orvos kezében, és csak akkor kell használnia, ha arra valóban szükség van - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója, aki hozzátette: ha a szervezetben nincsenek meg azok a mikroorganizmusok, amelyek ellen szedhető az antibiotikum, akkor teljesen felesleges felírni azt, sőt rezisztenciához vezethet szedése.

Melles Márta elmondta: Magyarország az antibiotikum-felhasználás szempontjából az alsó harmadban szerepel. Az antibiotikumot csak orvos írhatja fel bakteriális fertőzés esetén - hangsúlyozta.

A főigazgató hozzátette: ismert vélekedés, hogy a gyerekorvosok gyakrabban írják fel a szert, mert a szülő csak akkor nyugszik meg, ha az orvos egy ismert szert ad a gyerekének.

A szakember egyetért azzal, hogy egy egyszerű megfázásra vannak más módszerek, amelyek ugyan lassabban fejtik ki hatásukat, de ugyanolyan eredményre vezetnek. Gyakran előfordul, hogy a gyors eredmény elérése érdekében az orvosok olyan széles spektrumú antibiotikumot írnak fel, amelyre nem lenne szükség.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×