eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jobb a nők orra, mint a férfiaké

A nők sokkal több, biológiailag fontos információt képesek megtudni a férfiak hónaljában megjelenő verejtékből, mint a férfinép, ha odaszippant a nők karja alá. A nők az orrukkal kiválasztják, ki legyen gyermekük apja - állítja egy amerikai kutatócsoport, amelyiknek dolgozatát a Flavour and Fragrance Journal szakfolyóirat közölte.

Az köztudott, milyen jelentősége van a szagminta vételének háziállataink életében. Amikor a kutyák találkoznak, jól látható szagolgatás kezdődik és az is közismert, hogy ezek az állatok szaglás útján pontosan megállapítják, milyen szexuális ciklusban van a másik állat.

Az emberek orra nem ennyire érzékeny, de azért tudat alatt az illatok a mi kapcsolatteremtési döntéseinkben is fontos szerepet játszanak. Az Egyesült Államokban 1968-ban alapították a Monell Center kutatóintézetet, mely az érzékszervek kutatásával foglalkozik. Charles J. Wysocki vezetésével itt dolgozik az a munkacsoport, amelyik most nagy feltűnést keltő tanulmányban ismertette a nők és a férfiak illatértékelésének különbségeit.

A vizsgált önkénteseket két csoportra osztották. Mindkét csoportban voltak férfiak és nők egyaránt. A vizsgálati alanyok a harmadik csoport tagjainak hónaljából gyűjtött izzadtságot szagolták, önmagában, majd különböző parfümök illatának néhány perces érzékelése után.

Önmagában szagolgatva az emberi izzadságot a nők és a férfiak azonos mértékben érezték erősnek. Amikor viszont parfümöt is használtak, a hölgyek számára a 32 illatszerből a verejték szagát csupán kettő volt képes elnyomni, míg a férfiak orrában az izzadságszagot 19 illatszer teljesen semlegesítette.

Wysocki hangsúlyozta, hogy korábbi vizsgálatokban a nem emberi testről származó, különböző szagok, illatok érzékelésében nem találtak különbséget a nők és a férfiak között. Ezek szerint az emberi bőrről eredő izzadságszag olyan információkat is hordoz, melyek elsősorban a nők számára fontosak, ezért csak ők érzékelik.

Az is kiderült, hogy a férfiak izzadságszagát nehezebb illatszerrel elfedni, mint a nőkét. A férfiak verejtékének szagát a használt parfümöknek csak 19 százaléka tudta elnyomni, míg a női testszagot az illatszerek 50 százaléka semlegesítette.

Leslie Knapp antropológus szerint ez az emberi faj fejlődéstanát tükrözi: a nők így könnyebben kiszagolták azt a férfit, akitől a legéletképesebb gyereket remélhették.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×