eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megérkeztek Szegedre a törpe selyemmajmok

Újabb lakók költöztek a Szegedi Vadasparkba. A Dél-Amerikában honos, a világon legkisebb főemlősöket képviselő törpeselyemmajom-pár már otthonosan mozog a nekik kialakított helyen - mondta el Veprik Róbert igazgató.

A kis majmocskák testhossza mindössze 15 cm, farkuk ugyanilyen hosszúságú. Testtömegük általában 100 és 150 gramm között van. Köröm csak hátsó lábuk hüvelykujján van, egyébként minden ujjukon karmot viselnek.

A hátsó végtagjaik jóval hosszabbak a mellsőknél, ez lehetővé teszi az ágak közötti erőteljes ugrásokat és a gyors mászást. Könnyű testsúlyuk miatt a vékony ágakon is biztonságosan mozognak, ahová a rájuk vadászó kisebb ragadozók, így például a macskafélék és a kígyók nem tudják követni őket.

A törpe selyemmajmok általában 2-15 fős csoportokban élnek és egymással jellegzetes sivító hangon kommunikálnak. Többnyire két utódot hoznak a világra.

Az újszülöttek cserebogár nagyságúak és nagyjából két hónapig szoptatja őket anyjuk. A nappal aktív állatok táplálékai közé tartoznak a rovarok, a gyümölcsök és a fák gyantája. Az esőerdők pusztításával életterük rohamosan csökken.

A gondozók azt remélik, hogy a Tropicariumból Szegedre érkezett tenyészpár hamarosan kismajmokkal örvendezteti meg a parkot illetve a közönséget is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×