eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egy háború vége: befellegzett a CD-nek?

Egy évtizednyi háborúskodás után hétfőtől a nemzetközi zeneipar megadja a rajongóknak azt, amire mindig is vágytak: ingyenesen elérhető, meghallgatható és letölthető lesz mintegy 25 millió dal. A szolgáltatást ugyanazok a nagy kiadók - többek között az EMI, a Universal Music és a Warner Music - jegyzik, melyek az elmúlt években elszántan vadásztak a fájlmegosztó oldalakra.

Minden bizonnyal történelmi napként fogunk majd emlékezni 2008. január 28-ra, hiszen hétfőn elindul az az oldal, amelyen lehetővé válik 25 millió dal legális és ingyenes letöltése. A kezdeményezés mögött azok a nagy kiadók - többek között az EMI, a Universal Music és a Warner Music - állnak, amelyek az elmúlt évtizedben mindent megtettek, hogy levadásszák és bíróság elé cibálják a fájlcserélő oldalak működtetőit.

A Qtrax elindulását hivatalosan hétfőn jelentik be, a rendszer - némi reklám elviselés fejében - lehetővé teszi a dalok jogszerű letöltését, minden külön korlátozás nélkül.

A fájlok olyan digitális azonosítót is tartalmaznak majd, amelynek segítségével a kiadók követni tudják, hányszor töltöttek le és játszottak le egy számot. Az adatok alapján fizetnek majd a művészeknek, a kiadóknak és a forgalmazóknak, akik részesednek a hirdetési bevételekből is.

Mögöttük a zeneipar

A Qtrax csapata öt évig dolgozott a rendszer kiépítésén. "A fogyasztók ma már elvárják, hogy a zene ingyen legyen, ugyanakkor nem akarnak illegális oldalakat használni. Hiszünk abban, hogy a rendszerünk mögött ott áll a zeneipar, a művészek pedig így a pénzükhöz juthatnak" - jelentette ki a cég elnöke, Allan Klepfisz.

"El vagyok ámulva, hogy végül elfogadjuk: az emberek lopják a zenét. Engem úgy tanítottak, hogy nem lopok cukrot az édességboltból. Ugyanakkor szeretném megtanulni a rendszer működését, figyelembe véve a zeneipar jelenlegi helyzetét" - nyilatkozta az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje, James Blunt.

Nagypályás hirdetők

Az oldal hirdetői közé már olyan világcégek jelentkeztek, mint a Ford, a McDonald's vagy a Microsoft. A szolgáltatást nyújtó cég szerint törekednek arra, hogy a reklámok ne legyenek tolakodóak, ennek egyik jele, hogy nem reklámoznak minden egyes lejátszás előtt.

Az egyik legnagyobb kiadó, a Universal vezérigazgatója ezzel együtt úgy véli: a zeneipar messze nincs akkora válságban, mint azt sokan szeretnék elhitetni. "Nézzék csak meg a mi vállalatunkat: kétszámjegyű nyereséget értünk el. Ugyanakkor szeretnénk, ha a többi nagy kiadó is hasonlóan sikeres lenne, mert az csak jót tenne a versengésnek" - utalt Jean-Bernard Levy az egyik legpatinásabb kiadó, az EMI válságára.

Mi lesz az iPoddal?

A rendszer egyik jelenlegi gyenge pontja, hogy iPodra egyelőre nem lehet letölteni róla zenéket. Más kérdés, hogy a 130 millió digitális lejátszóból egyelőre 50 millió az iPod, így ez aligha akadályozza meg a szolgáltatás sikerét. Ráadásul az oldal üzemeltetői azt ígérték, áprilisra erre a problémára is megoldást találnak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×