eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Bezárták az iskolát a plüssmackó miatt

Három hónapos börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélhetnek egy általános iskolai tanítónőt istenkáromlás miatt Szudánban. A bűne: engedte, hogy az osztálya Mohamednek nevezze el a kabalamackót.

Az 54 éves liverpooli tanítónő augusztustól dolgozik a szudáni nemzetközi iskola első osztályában. Vasárnap tartóztatták le, miután több szülő is panasszal fordult az oktatási minisztériumhoz, azt állítva: Gillian Gibbons istenkáromló.

A tanítónő ugyanis többek között az állatokkal, és azok viselkedésével is megismerteti a gyereket, az idén pedig a medve volt a központi téma.

Az osztálynak van is egy plüssmackója, és Gibbons megszavaztatta a gyerekeket, mi legyen a kabalaállat neve. A 23 gyerekből 22 a Mohamedre szavazott, így azt választották.

A muszlim szülők szerint azonban ez istenkáromlás, s ezzel egyetértenek a hatóságok is, amelyek már vádat is emeltek a tanító néni ellen. Barátai azonban már Gibbons életét is féltik, úgy tudják ugyanis, hogy a khartoumi rendőrőrs körül, ahol őrzik, több szélsőségesen vallásos fiatal gyűlt össze.

Januárig bezárták az iskolát

Fél az iskola igazgatója is, ezért úgy döntött: januárig felfüggesztik a tanítást, nehogy a muszlim szélsőségesek rajtuk álljanak bosszút. "A vallás nagyon kényes kérdés Szudánban, komolyan aggódunk az iskola, a tanárok és a gyerekek biztonsága miatt" - hangsúlyozta Robert Boulos, akinek meggyőződése, hogy a tanítónő nem akarta megsérti az iszlámot, csak ártatlan hibát vétett.

A khartoumi brit nagykövetséget mindenesetre még nem értesítették arról, hivatalosan is vádat emeltek-e Gibbons ellen, és még azt sem engedték meg a képviselet munkatársának, hogy találkozzon a tanítónővel.

Az iskolát 1902-ben alapították, és bár keresztény felekezetek működtetik, muszlim diákok is tanulnak benne. Khartoum lakosságának többsége muszlim.

Mohamedet egyébként nagyon szerették a kisdiákok. Minden hétvégén más-más gyerek vihette haza a plüssmackót, és mindenkinek naplót kellett írnia arról, hogyan játszott vele. A dolgozatokat egy füzetben gyűjtötték össze, amelynek a borítójára ráragasztották a mackó fényképét, és ráírták a címet is: "Mohamed vagyok!"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×