eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tévhitek az élelmiszerekről

Az élelmiszerbotrányok jelentősen befolyásolták a lakosságot az élelmiszerkockázatok megítélésében. Ugyanakkor számos tévhit él az emberekben, hogy melyek az egészséget veszélyeztető tényezők, és ezeket csökkentő pozitív élettani hatású élelmiszerek.

A Cognative Piackutató ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a lakosság az egészséget egyik leginkább veszélyeztető tényezőnek az élelmiszereket tartja.

Pozitív fejlemény, hogy - különösen az élelmiszerbotrányok óta - egyre fontosabbá válik számukra a jó íz mellett az is, hogy a táplálék friss és egészséges legyen - mondta Gergely Ferenc.

A felmérésből kiderül, hogy az emberek 54 százaléka ódzkodik az mesterséges adalékoktól, és azt várja az élelmiszerektől, hogy ne emelje meg a koleszterinszintet.

Bár az emberek próbálják csökkenteni a kockázatokat, gyakran nem rendelkeznek megfelelő információkkal.

Sok olyan tényezőt vesznek figyelembe, amelyektől nem kellene tartaniuk, közben pedig elhanyagolnak lényeges szempontokat.

Arra ugyanis már kevéssé figyelnek, hogy táplálkozásuk változatos legyen, vagy arra, hogy a megvásárolt élelmiszerek honnak származnak.

Bojkottra még nem kell számítaniuk az üzleteknek

Bár az elmúlt 15 évben jelentős változások következtek be az élelmiszerfogyasztási szokásokban, jelenleg a magyar gondolkodás ott tart, mint a nyugat-európai 1992-ben - mondta az InfoRádióban a Szent István Egyetem Marketing Intézetének igazgatója.

Az már ugyan tudatosodott az emberekben, hogy a helytelen táplálkozás kockázatokkal jár, konkrét ismereteik még keveseknek vannak arról, hogy mely összetevők károsak és melyek táplálók - közölte Lehota József egyetemi tanár.

Magyarországon még nem jellemző az a magatartás, ami a tőlünk nyugatra lévő országokban már jelen van, ha egy élelmiszerlánc rossz minőségű árut hoz forgalomba. Ott ugyanis az emberek bojkottálják ezeket az üzleteket.

Az egyetemi tanár szerint ez a fogyasztói tudatosság öt éven belül Magyarországon is jelen lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×