eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak az egri színházban

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt hivatalból eljárást indított a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az egri Gárdonyi Géza Színházról készült, a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat által készített belső ellenőrzési jelentés alapján - közölte a megyegyűlés médiareferense.

A főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya minderről hétfőn írásban tájékoztatta a megyei önkormányzat főjegyzőjét - közölte Rénes Marcell.

Emlékeztetett arra, hogy a színházban lezajlott belső ellenőrzés tapasztalatairól 2011. március 11-én tárgyalt a Heves Megyei Közgyűlés eseti, az előző ciklus tisztázatlan ügyeivel foglalkozó vizsgálóbizottsága. Ezt követően került fel a belső ellenőrzési jelentés teljes terjedelmében a www.hevesmegye.hu honlapra, a bizottsági ülés valamennyi egyéb dokumentumával együtt.

Közölte: a rendőrségtől érkezett levél szerint a Heves Megyei Önkormányzat honlapján olvasható, s a belső ellenőrzési osztály által készített ellenőrzési jelentésből az tűnik ki, hogy 2009. április 1-je és 2010. szeptember 30-a között az egri Gárdonyi Géza Színház működése, gazdálkodása során nem tartották be a számviteli törvény, a belső normák, valamint más jogszabályok előírásait.

"A gazdálkodásban olyan elemek jelentek meg, melyek a vagyonkezelési kötelezettség megszegésének gyanúját vetik fel. A fentiek alapján a gazdaságvédelmi osztály hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt 2011. április 8-án feljelentés-kiegészítést rendelt el" - fogalmazott a sajtószóvivő.

A rendőrség már a héten megkezdi az ügyben érintettek kihallgatását. Egyúttal bekértek az önkormányzattól mindennemű, az ellenőrzés során keletkezett iratanyagot - tette hozzá Rénes Marcell.

Csőgér Bálint, az önkormányzati bizottság tagja már a vizsgálatot követő, március 11-én tartott sajtótájékoztatón közölte: a belső vizsgálat eredménye felveti az előző színházigazgató, Csizmadia Tibor szakmai és gazdasági felelősségét.

Csőgér Bálint akkori tájékoztatása szerint megállapították, hogy miközben a színházi büfét üzemeltető cég 7,5 millió forintos bérletidíj-tartozást halmozott fel, a társaság által elvégzett egyéb szolgáltatások ellenértékét kifizette az intézmény, ahelyett, hogy a tartozásból vonta volna le az összeget. Több gazdasági társasággal kötött külső szerződés esetében hiányoznak a teljesítési igazolások, illetve a direktor aláírása nem szerepel az általa használt hivatali gépkocsi menetlevelén - sorolta a feltárt szabálytalanságokat a politikus.

A megyegyűlés február 1-jei hatállyal Blaskó Balázst, a teátrum színművészét nevezte ki pályázat alapján a színház élére.

Az új vezető a február 3-án tartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy - az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" - klasszikus konzervatív népszínházat kíván megvalósítani Egerben. Megfogalmazása szerint Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Blaskó Balázs azt mondta, ő ugyan a maga részéről elismeri ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám annak kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

A hevesi megyegyűlés a 2010-es választásokig, 12 éven át szocialista irányítás alatt állt; Csizmadia Tibor 2001 óta látta el a színház vezetését.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×