Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyolc kilót fogyott egy kínai asszony, hogy megmentse a fiát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét hónapon keresztül napi tíz kilométert gyalogolt egy 55 éves kínai asszony, csak hogy lefogyjon, és mája egy részének átültethetőségével megmentse a fia életét.

A Hupej tartományban élő Csen Jü-zsung összesen kétezer kilométert tett meg azután, hogy az orvosok közölték vele: 31 éves fiának, Je Haj-pinnek májátültetésre van szüksége. Az anya máját akkor az átültetéshez alkalmatlannak, túl zsírosnak találták.

Csen elkezdett diétázni, étrendjét rizsre és zöldségekre korlátozta, és a lakásához közeli töltésen rendszeresen gyalogolt. Végül nyolc kilót fogyott.

Október 19-én a kórházban közölték vele, hogy mája állapota már lehetővé teszi az átültetést, és a vuhani Huacsung egyetemhez tartozó kórházban 14 órás műtétet követően annak egy darabját sikeresen átültették.

Csen 18 éves fia genetikai rendellenesség miatt kialakult, úgynevezett Wilson-kórban szenved. Ez azt jelenti, hogy a rézkiválasztás veleszületett zavara következtében májában felhalmozódott a réz, s így az anyagcsere-folyamatokban fontos szerepet játszó szerv jelentősen károsodott.

Az átültetést végző sebész úgy nyilatkozott, hogy a műtét simán ment, a fiatalember májának egy részét is meghagyták, hogy együttesen működjön a transzplantált résszel. "Ezzel Je élete elméletileg hosszú időre meghosszabbítható" - mondta a sebész.

Anya és fia jelenleg kielégítő, stabil állapotban van, a kórház pedig úgy döntött, hogy elengedi a családnak a beavatkozás összes költségét.