Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Krokodilbébik Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kicsi már megtekinthető a Pálmaház egyik oldalszárnyában - közölte Hanga Zoltán, a park szóvivője az Info Rádióval.

Két évtized után először láthat kis krokodilokat a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége. A három nílusi krokodil fióka július 2-án kelt ki a tojásból, és mostantól már a nagyközönség is megtekintheti őket a Pálmaház egyik oldalszárnyában.

A három kicsi nemét most még nem tudni, így egyelőre nevet sem kaptak. A gondozók háromnaponta etetik őket - tehát gyakrabban, mint a felnőtt állatokat - táplálékuk ebben a korban apróhalból és rovarokból áll.

Hanga zoltán felhívtza a figyelmet arra is, hogy a kis krokodilok világra jövetelére utoljára az 1980-as években volt példa a városligeti intézményben. Ennek egyszerű oka az volt, hogy Öcsi, a negyven esztendős hím krokodil hosszú éveken át magányosan élt a Pálmaház egyik oldalszárnyában.

Az 1934-ben lebontott, de a régi - 1912-es tervek alapján - 2006 őszére újra felépített Krokodilház megnyitásakor Öcsi nemcsak tágasabb helyet, hanem egy nálánál fiatalabb párt is kapott.

A Bécsből érkezett nőstényt Panninak nevezték el. Az ő frigyük eredményeként keltek ki a most bemutatásra kerülő kis krokodilok.

A nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) nemcsak a Nílusban, hanem Afrikának a Szaharától délre eső területein szinte mindenütt előfordul, ahol megfelelő folyókat vagy állóvizeket talál. A párzás után két hónappal a nőstények a parti fövenybe, homokba ássák el tojásaikat, állatkerti körülmények között azonban a tojások kiköltése legtöbbször mesterséges úton történik.

A krokodil fiókák három hónap elteltével kelnek ki a tojásból, hosszuk ekkor 30 cm körüli. A kicsiknek már kikeléskor vannak fogaik, így azonnal képesek önállóan táplálkozni. Ennek ellenére az anyaállat rendszerint egy évnél is tovább velük marad, elsősorban azért, hogy más ragadozókkal szemben megvédelmezze a kis méretük miatt egyébként meglehetősen védtelen apróságokat.