Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amikor a bíró megőrül: 46 embert küldött börtönbe egy mobiltelefon miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem gyakorolhatja hivatását az amerikai Robert Restaino bíró, akit egy két évvel ezelőtti ámokfutása miatt függesztett fel egy bizottság. A bíró 2005 márciusában több családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyben ítélkezett, amikor megszólalt egy mobiltelefon. A bíró pedig kiborult...

Nem akármilyen jelenetnek lehettek tanúi és szenvedő alanyai azok, akik 2005. március 11-én a Niagara Falls-i bíróságon a Robert Restaino bíró vezette tárgyaláson megjelentek.

A tárgyalt ügyek a családon belüli erőszakkal álltak kapcsolatban, amikor tárgyalás közben megszólalt egy mobiltelefon. Ami ezután következett, azt a kedden kollégája felett ítéletet hirdető testület "két óra megmagyarázhatatlan őrületként" jellemzett.

A 48 éves bírót ugyanis finoman szólva is kiborította a folyamatosan csengő telefon, ezért így fordult a teremben megjelentekhez: "Mindenki börtönben végzi, ha azonnal nem kapom meg a készüléket. Ha bárki is azt gondolja, viccelek, kérdezzék meg azokat, akik már eltöltöttek itt némi időt. Mindenkit elvitettek".

A tárgyalóteremben tartózkodó biztonsági őrök megpróbálták előkeríteni a mobilt, ám nem jártak sikerrel. Egy rövid szünet után Robert Restaino visszatért a pulpitusra és még egyszer megkérdezte, kié a mobiltelefon.

Mivel senki sem jelentkezett, a bíró elrendelte a tárgyalóteremben megjelent mind a 46 ember őrizetbe vételét, egyben 1500 dolláros (260 ezer forintos) óvadékot állapított meg.

"Az illetőt nem izgatja a dolog. Nézzük meg, mennyire aggódik majd, amikor majd együtt ül a többiekkel. Így vagy úgy, a kezünkbe kaparintunk majd valamit" - dühöngött a bíró.

"A többiekkel szemben ez nem tisztességes" - próbált tiltakozni az egyik néző, mire a bíró egyszerűen annyit felelt: "Tudom".

A tárgyalóteremben tartózkodó nézőket és ügyvédeket ezt követően Niagara City városi börtönébe vitték, ahol átkutatták a zsebeiket és zsúfolt cellákba zárták őket.

Azt a 14 embert, akik nem tudták letenni az óvadékot, átszállították egy másik fegyintézetbe. Csak azt követően engedték őket szabadon, hogy a média még aznap délután felkapta a történetet és elkezdte megszellőztetni.

Robert Restaino bíró meghallgatásán azt mondta az ügyét vizsgáló bizottságnak, hogy tisztában van azzal: semmilyen jogi alapja nem volt tettének. "Elmagyarázta, hogy kizárólag a mobiltelefon tulajdonosának előkerítésére koncentrált és nagyon frusztrált volt, hogy nem járt sikerrel" - áll a testület közleményében.

A bíró azzal védekezett, hogy abban az időszakban magánéleti gondokkal küzdött. Ez azonban nem hatotta meg a testületet, akik szerint a tárgyalóteremben tartózkodó embereknek alapvető jogait sértette meg a bíró, amire nincs bocsánat.

Robert Restaino bírónak 30 napja van, hogy fellebbezzen a bírói jogai gyakorlásának felfüggesztésével járó ítélet ellen. A jogerős döntésig hivatalában maradhat.