eur:
385.7
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Gyógyszerészkamara: hibás helyzetértékelésből született rossz válasz az új patikaszabály

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, ami szerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész jelenléte. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint rossz döntés született, a gazdaságos működtetés ugyanis így is lehetetlen marad.

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is elláthatja, helyette a szakasszisztens vezeti majd a fiókpatikát.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az új szabály egy

hibás helyzetértékelésből született rossz válasz,

a jellemzően kistelepüléseken működő fiókgyógyszertáraknak ugyanis elsősorban nem munkaerő-problémái vannak. Hankó Zoltán úgy látja, a valódi gond az, hogy ezeket a kis patikákat nem éri meg fenntartani. Mint fogalmazott, a politikának az volt a deklarált szándéka, hogy a fiókgyógyszertárak bezárását leállítsa, de ez nem oldja meg a problémák forrását, mert az abból fakad, hogy ezek a fiókpatikák olyan 1000-1500 lakosú kis településeken működnek, ahol nincs olyan mennyiségű gyógyszerre és egyéb, ott forgalmazott termékre igény, ami gazdaságos tenné a működtetést.

"Ahhoz, hogy ezeket a fiókgyógyszertárakat hosszú távon meg lehessen menteni, a gazdálkodási problémákat kellene rendbe tenni. Korábban is, az utóbbi időben is folyamatosan jeleztük, hogy ezeknek a fenntartásához valamilyen többletforrás biztosítására van szükség, sőt jeleztük azt is, hogy adott esetben ennek a pluszforrásnak egy meghatározott része akár a gyógyszerpiac, illetve gyógyszerágazati forrásokból is biztosítható lenne. Volt már ilyen" – mondta Hankó Zoltán.

A május 6. óta érvényes szabály szerint ha nincs gyógyszerész a patikában, biztosítani kell, hogy 15 percen belül telefonon elérhető legyen. Friss tapasztalatok még nincsenek az elnök szerint, mert még nyolc napjuk van a gyógyszertáraknak kérvényezni a hatóságnál, hogy a fiókgyógyszertárakban továbbra is gyógyszerész jelenlétét biztosítsák. Ebben az esetben lehetőségük nyílik helyben is gyógyszerkészítésre, illetve a fokozottan ellenőrzött szereknek a forgalmazására, de ezekre eddig sem volt jellemzően igény a fiókgyógyszertárakban.

"Nyolc nappal a rendelet hatályba lépését követően lehetnek először nyitva úgy fiókgyógyszertárak, hogy ott nem lesz gyógyszerész. Az az előírás, hogy ezekben a fiókgyógyszertárakban 15 percen belül biztosítani kell szükség esetén gyógyszerésznek valamilyen konzultációját, de irreális elvárás az, hogy adott esetben egy beteg 15 percet várakozzon, ráadásul a lehetséges problémák jelentős hányada olyan, amelyiknek a felismeréséhez is gyógyszerész végzettségű szakemberre lenne szükség" – vélekedett Hankó Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×