eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Operatív törzs: 11 iránit toloncolnak ki csütörtökön az országból

Újabb két szálítmány érkezett, benne tízmillió maszkkal. Már csütörtökön hazaszállítják azokat az iráni állampolgárokat, akik a László kórházban a személyzetre támadtak. A kórházi ágyakat vasárnapig kell felszabadítani, sok krónikus beteget is hazaküldenek, ezért a családok segítségét is kérik – derült ki a koronavírus-járvány elleni fellépést koordináló operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Hatvanhéttel nőtt egy nap alatt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és tizenketten meg is haltak az elmúlt 24 órában – jelentették be az operatív törzs illetékesei a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, hogy újabb két szállítmány érkezett repülőn védőfelszerelésekkel: tízmillió sebészi maszk, több kint tízezer izolációs köpeny, valamint jelentős mennyiségű fertőtlenítőszer érkezett.

A korábban már kiutasított iráni állampolgárok közül 11-et csütörtökön szállítanak haza, közülük nyolcan önként távoznak. Április 23-án három további iránit toloncolnak ki Magyarországról. Az iráni állampolgárok még a járvány elején kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak a Szent László Kórházban.

Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, 13 360 ilyen helyszín van, ezeken 206 ezer ellenőrzést hajtanak csak ma végre. A repülőtéren egy magyar állampolgár a karantén hatálya alatt megkísérelte elhagyni az országot, de elfogták, eljárást indítottak ellene, és megakadályozták, hogy kilépjen az országból.

A járványügyi büntetőeljárásokról elmondta, az új típusú koronavírussal összefüggő bűncselekményekkel kapcsolatban 46 embert hallgattak már ki, de több száz eljárást indított a rendőrség.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 1572-re emelkedett a fertőzöttek száma, és az elhunytak száma is 134-re nőtt. Az elhunytak többsége idős ember, a fiatalabbak többnyire krónikus betegségben szenvedtek. A gyógyultak száma magasabb, mint az elhunytaké, már 192-en távozhattak az egészségügyi intézményekből. A laborvizsgálatok száma meghaladta a 37 ezret.

A magas kockázatnak kitett idősek védelmében országos ellenőrzést rendelt el az idősotthonokban. Az első adatok a héten érkeznek be, de az ellenőrzés folyamatos lesz – mondta Müller Cecília. Az vizsgálják, hogy megfelelően felkészültek-e az intézmények, és biztosított-e a folyamatos és biztonságos ellátás. Hiányosság esetén azonnal megteszik a szükséges lépéseket. Jegyzőkönyvben rögzítik a problémákat, és ez alapján történik a hatósági intézkedés.

1035 ilyen intézmény van az országban, méretben jelentősen eltérőek, a legnagyobbakkal kezdik az ellenőrzést, mert ott van a legnagyobb kockázat – mondta a tisztifőorvos, és együttműködést kért a szociális intézmények munkatársaitól.

Ahol már fertőzés van, ott kiemelt figyelmet biztosítanak, jelen vannak a járványügyi szakemberek. A Pesti úti idősotthonban a vizsgálat még folyamatban van, de több helyen felütötte a fejét a koronavírus az országban az intézményekben.

Az egészségügyi intézményekben zajló felkészülésről elmondta, folyamatosan történik, több ütemben, hogy a szükséges kapacitás rendelkezésre álljon, ha nagy számú megbetegedés lenne. Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelőnek tűnik, mert az esetszám növekedése azt mutatja, hogy a korlátozó intézkedések hatékonyak. Nem lehet azonban tudni, hogy nem történik egyszerre nagy számú megbetegedés, ezért van a kórházak felkészítése – érvelt a tisztifőorvos.

Az ágyak felszabadítása több ütemben zajlik, együttműködést és megértést kért Müller Cecília ebben a kórházak vezetőitől és azoktól is, akiknek a hozzátartozóit most haza kell küldeni a kórházból. A családokra most nagyobb teher hárul a krónikus betegek ellátásában. Külföldön már látszik több helyen, hogy rászakad a probléma az egészségügyre, ezt szeretnék elkerülni.

Április 19-re kell a hatvanszázalékos ágyfelszabadítás felét teljesíteni, és ebből megvan, hogy hány intenzív ágynak kell lennie. A megyéken belül az intézmények együtt dönthetnek arról, hogy az ágyakat hogyan osztják meg egymás között. A hazabocsátás orvosszakmai döntést, konzíliumot hívhatnak össze a bonyolultabb esetekben. "Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt" – mondta Müller Cecília.

Kérdések

A tetőzés után meddig tarthat még a járvány?

Nehéz kérdés, úgy számolják, hogy a tetőzés után olyan ütemben csökken majd a betegek száma, ahogy előtte emelkedett. Türelemre lesz még szükség.

A gyógyult betegek melyik korosztályt képviselik?

Minden korosztályból kerülnek ki, ahogy a fertőződés veszélye is azonos.

Távoktatással képzik az orvosokat a koronavírusos betegek intenzív ellátására?

Igen, online tanulnak az orvosok és vizsgáznak is.

Mit tanácsolnak a társasházak kezelőinek?

Fokozott takarítás és a fertőtlenítés szükséges, elsősorban azokon a felületeken, amelyeket sokan érintenek meg, például kilincs, korlát, postaláda. A padlót is hipós vízzel kell fertőtleníteni.

Magas a halálozási arány nálunk, miért?

A nemzetközi adatok szerint az alsó harmadban vagyunk, nem lépjük túl az átlagot.

Mit vihet magával a fertőzött a kórházba?

Nincs korlátozás, de csak a súlyosabb tünetekkel rendelkezők kerülnek fekvőbeteg-ellátó intézményekbe, így felesleges tárgyakat ne vigyenek magukkal.

Javasolt-e a kesztyűviselés?

A házi kesztyűk a nagy szennyeződéstől védenek, az egyszer használatos gumikesztyűk védenek egy bizonyos ideig a vírus ellen, de megvan a veszélye, hogy a túl hosszú ideig viselt kesztyű ugyanúgy viszi a szennyeződést, mint a kezünk. A kesztyű nem helyettesíti a gyakori, alapos kézmosást.

Kapnak-e kezelést a betegek a kezdeti szakaszban?

Igen, komplett terápiát alkalmaznak.

Lesz-e szigorítás a korlátozásokban?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha negatív tendenciát tapasztalnak, akkor kellő mértékben tud reagálni a rendőrség. Azt tapasztalják, hogy a súlyosabb szabályszegéseket a fiatalok követik el.

Mérséklődött-e a felvásárlási pánik?

Igen, az ellátás folyamatos, a teherszállítást biztosítják a határokon.

Szűkíthetik-e az önkormányzatok a 65 év feletti idősek vásárlási idősávját?

Az új rendelet szerint a területi polgármesterek a piacok esetében dönthetnek az idősávról.

Daganatos beteget kezelését vissza lehet-e utasítani?

Ilyen nem fordulhat elő, a beavatkozást el kell végezni. Panasz esetén az intézmény vezetőjéhez, vagy a betegjogi képviselőhöz kell fordulni, ha pedig nincs megoldás, akkor a népegészségügyi központhoz.

A kezelt cukorbetegség vagy magas vérnyomás kockázatnak számít?

Akinek nincs szövődménye, és kezeli a betegségét, nem visel többletkockázatot.

Van-e vérhiány?

A vérkészletek biztosítottak, ezt nem befolyásolja a járványhelyzet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×