eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Marad a sebességkorlátozás a kettes metrónál - nap hírei

A katolikus egyházfő szerint a kereszténység megváltoztatta a világ gondolkodásmódját. Elítélte az Európai Unió Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kizárását a jövő évi orosz elnökválasztásból. Marad a sebességkorlátozás a 2-es metró Pillangó utca és Örs vezér tere közötti szakaszán. A nap legfontosabb hírei december 26-án.

A katolikus egyházfő szerint a kereszténység megváltoztatta a világ gondolkodásmódját. Ferenc pápa a kereszténység első vértanújának ünnepén Szent István tanúságtételéről beszélt az Úrangyala-imádság alkalmával a Szent Péter-téren. Ferenc pápa kijelentette: Jézus születésével elérkezett a megtérésnek, a gondolkodás megváltoztatásának az ideje. Hangsúlyozta, hogy a mai keresztényeknek is ezt a magatartást kell követni, vagyis bizalmat kell vetniük hitükbe és szeretetet embertársaik felé.

A karácsony nagyszerű alkalom, hogy továbbadjuk a hitből fakadó derűt - közölte az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás az M1-en elmondta: a karácsonyi örömhír arról szól, hogy a mindenható Isten szolidaritást vállal az emberrel. Ezt az örömöt, az ebből táplálkozó optimizmust a keresztény embernek napról napra meg kell élnie. Erdő Péter szerint a mai ember nagy problémája, hogy nem tudja, azért él-e, hogy az adott pillanatban a lehető legkellemesebben érezze magát, vagy valami többre hivatott.

Egyszerre szól a fényről és a sötétről a karácsony - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten kiemelte: a karácsonyi fény mellett ma is ott van az árnyék, hiszen a Közel-Keleten csak kevesen mernek ünnepelni. Mint mondta: értük is kell imádkozni: a mai betlehemiekért, kisdedekért és idősebbekért, palesztinokért, zsidókért, keresztényekért és más vallásúakért.

Nagy változások történtek a közfeladat-ellátásban és a karitatív segítségnyújtásban - közölte az egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár. Soltész Miklós a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány és az egyház közötti szövetség a határokon túl is érezhető volt, a Kárpát-medencében 5500 templomot, közösségi épületet tudtak felújítani.

Erősödött a kamarai rendszer súlya az idén, nőtt a társadalmi elismertsége - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László egy szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: a  költségvetés helyzete lehetővé tenné, hogy még több bevételről mondjon le az állam a bérfejlesztés javára. Jelezte, jelentős változást hoz a kamarai rendszerben a választott bíróság újjászervezése.

Egyelőre nem oldja fel a sebességkorlátozást a 2-es metró Pillangó utca és Örs vezér tér közötti szakaszán a BKV. A Közlekedésbiztonsági Szervezet a múlt héten nyilvánosságra hozta a tavaly novemberben, két szerelvény összeütközésével kapcsolatos biztonsági jelentését. A szervezet egyebek között azt ajánlotta a BKV-nak, hogy a szerelvény gyártójával közösen dolgozzon ki olyan műszaki megoldást, amely szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítja a kerekek és a sínszálak közötti tapadást.

Bár törvény szerint nem lenne kötelező, a boltok általában visszaveszik a hibátlan árut, ha még megvan a számla – hívta fel ismét a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György  az M1 Híradójában azt mondta: a boltok a kialakult gyakorlat szerint akkor vesznek vissza hibátlan árut, ha megvan a vásárlást igazoló számla, és nem sérült a termék.  Abban az esetben, ha az áru hibás, sérült, az eladó nem mérlegelhet, kötelező visszavennie blokk ellenében a terméket, és azt ki kell cserélnie, de a vevő a készpénzes kifizetést is választhatja.

Elítélte az Európai Unió Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kizárását a jövő évi orosz elnökválasztásból. Az illetékes hatóságok szerint kétségbe vonható a következő évben esedékes választások demokratikus jellege. Az orosz választási bizottság arra hivatkozva utasította el az ellenzéki politikus jelöltségének bejegyzését, hogy súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenlábasának számító politikus a márciusi voksolás bojkottjára szólított fel.

Izrael legalább tíz országgal tárgyal annak lehetőségéről, hogy Jeruzsálembe helyezik át nagykövetségüket - mondta az izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban. Donald Trump amerikai elnök december elején bejelentett döntését elsőként Guatemala követte. Az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén elítélte a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntést, 7 ország kivételével. Magyarország tartózkodott a voksoláson.

Moszkva kész közvetítő szerepet vállalni Washington és Phenjan között a Koreai-félszigeten kialakult válság enyhítése érdekében, ha ezt mind a két fél elfogadja - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A Koreai-félszigeten a feszültség Észak-Korea nukleáris és rakétakísérleteinek felújítása miatt nőtt meg. Phenjan, 75 napi szünet után, november végén újabb rakétát bocsátott fel.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×