eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Hogy hat a politika és a pénz a kapcsolatainkra?

Hogy hat a politika és a pénz a kapcsolatainkra?

Mennyire kötöttek a különböző társadalmi csoportok a mai Magyarországon? Erre a kérdésre is keresi a választ a Társadalmi integráció című új kötet, amelyről Kovách Imre szerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja tudományos tanácsadója beszélt az InfoRádióban.

A tanulmány szerkesztője kiemelte, a politika és a magyar társadalom kapcsolatát vizsgálva arra a kérdésre keresték a választ, hogyan integrálja a politika a társadalmat. Kovách Imre jelezte, újdonság, hogy ki tudták mutatni, hogy az újraelosztási rendszerek milyen következményekkel járnak a magyar társadalom egyenlőtlenségi rendszerére.

„Nemcsak a szociális és jóléti, hanem a projektvilágban forgó jelentős nagyságrendű pénzeké. Az az újraelosztási mód, aminek keretén belül politikához közelálló vállalkozók meglehetősen nagy összegű pénzekhez jutnak, törvényesen.”

A tanulmány különféle területeken az értékek és a normák viselkedésbefolyásoló, ezért az egyenlőtlenségekre is ható erejéről szól – mondta a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja tudományos tanácsadója, hozzátéve, hogy egy egész blokk szól arról, hogyan hatnak a kapcsolatainkra a társadalmi egyenlőtlenségek. Mélyen és árnyaltan lehetett foglalkozni a társadalomból kiszakadó vagy ezzel veszélyeztetett csoportokról – jegyezte meg Kovách Imre.

„A szegények néhány évtizede képesek voltak arra, hogy egymással együttműködve enyhítsenek a szegénységükön. Ez már a múlté. Egyre tagoltabbá válik a társadalom, egyre nehezebb a felzárkózás a leszakadó rétegek számára.”

Olyan integrációs mechanizmusokat és rendszereket kerestek – mondta a szerkesztő, amelyek a magyar társadalom egészére vonatkoznak. Ebből a szempontból segít megérteni a könyv, hogy a politika integrál vagy dezintegrál – tette hozzá Kovách Imre.

„Mindkettő igaz. Szembeállítja az embereket egymással, és azzal is hozzájárul a dezintegrációhoz, hogy nem sikeresen kezeli a szegénység problémáját, befagyasztja a társadalmi különbségeket. Integrál, mert egységes rendszerben tud kezelni társadalmi problémákat.”

Korábbi korszakokkal ellentétben az integrációnak szociális helyzettől független – jegyezte meg Kovách Imre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×