Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltűnik egy fontos tárgy az íróasztalról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre kevesebben veszik igénybe a hagyományos telefonvonalon nyújtott internetelérhetőséget az országban, miközben a kábelszolgáltatóknál előfizető ügyfelek száma emelkedik – idézi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentését a Magyar Idők.

A statisztika szerint augusztus végére az úgynevezett xDSL internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 759 ezerre csökkent, a kábelszolgáltatók ügyfeleinek száma 1,186 millióra nőtt, az épületig, lakásig, irodáig optikai szálon érkező internet előfizetéseinek száma pedig 582 ezerre emelkedett.

Becslések szerint a vezetékes széles sávú internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 2,790 millióra nőtt. A teljes hazai piacon a legnagyobb piaci részesedést a Telekom érte el: a szolgáltató a fogyasztók 35,2 százalékát érte el augusztusban. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 16,2 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel-csoport található, amely az előfizetések 8,9 százalékát birtokolta. Ezenkívül több száz kisebb vállalkozás nyújt internetszolgáltatást, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A fogyasztók szokásainak változása, valamint a piaci kínálat alakulása miatt a vezetékes hangszolgáltatásban is változások tapasztalhatók. A beérkezett adatok szerint a hagyományos vonalak száma augusztus végére 450 ezerre csökkent az előző havi 458 ezerről.

A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 975 ezer volt, ami hatezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,637 millió volt az időszak végén. A piac teljes becsült értéke augusztusban is 3,123 millió volt. Augusztusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,62 darab volt, a háztartások 62,47 százalékában volt vezetékes telefon.

Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 58 millió, IP-alapon pedig 248 millió percnyi hívást kezdeményeztek. Ez egy főre vetítve száz percet jelent - írja a Magyar Idők.