Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország továbbra sem fogad be menekülteket kvóták alapján - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország továbbra sem fogad be menekülteket kvóták alapján, a kormány politikai döntésnek tartja az Európai Bíróság ítéletét. Mostantól online is igényelhető a diákhitel. Azonnali kitelepítésre szólította fel a Florida déli részén élőket a szövetségi állam kormányzója az Irma hurrikán miatt.

Felháborító politikai döntésnek nevezte az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a döntés megbontotta az Unió intézményeinek egyensúlyát, annak nyertese az Európai Bizottság.

A parlamenti frakcióval rendelkező pártok közül a Jobbik elutasította az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését. Az MSZP-s Nyakó István úgy fogalmazott: a kormány politikája miatt tovább gyengül az ország uniós pozíciója. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője hangsúlyozta: a magyar kormánynak el kell fogadnia az Európai Bíróság döntését.

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján migráns-ügyben - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök. Beata Szydlo lengyel kormányfő is azt mondta, hogy az ítélet nem változtatja meg kormányának migrációs politikáját.

Heteken belül bíróság elé kerülhet a kvótát elutasító országok ügye, ha az érintettek nem változtatnak álláspontjukon - jelentette ki a migrációs politikáért felelős uniós biztos. Ez lesz a kötelezettségszegési eljárás következő lépése.

Kész megvizsgálni a magyar kormányfő kérését a határvédelmi költségek felének megtérítéséről az Európai Bizottság elnöke, de Jean-Claude Juncker válaszlevelében azt is hangsúlyozta: a szolidaritás kétirányú utca. Orbán Viktor a déli határkerítés megépítésére és más határvédelmi intézkedésekre költött pénz felét, 400 millió eurót kért vissza Brüsszeltől.

A nemzeti bank alelnöke szerint Magyarországnak az előírtnál szigorúbb feltételeket kellene teljesítenie az euró sikeres bevezetéséhez. Nagy Márton egy lengyelországi szakmai fórumon a kritériumok között említette a reálgazdaság, a bérszint és a pénzügyi szektor megfelelő felzárkózását az euróövezethez.

Online is igényelhető a diákhitel. Az elektronikus aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylést a Neptun vagy ETR tanulmányi rendszeren keresztül indítsák a hallgatók.

Több ezren tüntettek Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott helyi Római Katolikus Gimnázium védelmében. Az iskola ügyében a magyar külügyminisztérium bekérette a budapesti román nagykövetet. A bukaresti külügyminisztérium szerint Romániában nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai.

Azonnali kitelepítésre szólította fel a Florida déli részén élőket a szövetségi állam kormányzója a közelgő Irma hurrikán miatt. Észak-Karolinában is megkezdődtek az előkészületek. A francia Antillákon a széllökések sebessége elérte az óránként 360 kilométert. Az Irma hurrikán valószínűleg pénteken éri el Floridát.