eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Veronai buszbaleset: még mindig nem fizettek kártérítést

Veronai buszbaleset: még mindig nem fizettek kártérítést

Három hónappal a veronai buszbaleset után még nem fizettek kártérítést a sérülteknek és az elhunytak hozzátartozóinak. Előleget ugyan utalt a biztosító, de az érintettek úgy érzik, számukra kedvezőtlen megállapodásra akarják kényszeríteni őket.

Több mint három hónap telt el a veronai buszbaleset óta, de a sérültek és az elhunytak hozzátartozói még nem kaptak kártérítést sem a biztosítótól, sem a Klebersberg Központtól (KK) és a harmadik érintettől, a busztársaságtól sem. A biztosítótársaság mindössze előleget fizetett az érintetteknek, bár ez utóbbi és a KK is hangsúlyozza, hogy mindent megtesz a fájdalmas esemény hatásainak csökkentéséért, de a Napi.hu értesülései szerint a háttérben tovább folyik a huzakodás-egyezkedés a biztosítóval. Egyelőre eredmény nélkül.

A biztosító felelősségi-kártérítési maximuma 1,6 milliárd forint

- egész pontosan káreseményenként és károsultak számától függetlenül hatmillió-hetvenezer euró -, a KK-nak korlátlan anyagi felelősséget kell vállalnia, ha a biztosító kerete nem lenne elegendő a kártérítések, sérelemdíjak maradéktalan kifizetésére.

A KK alá tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy a károsultak segítségére legyen vagy befolyásolja a megegyezésre irányuló tárgyalásokat, de ez felvetheti az összeférhetetlenség kérdését is. A lapnak a KK úgy nyilatkozott, hogy az ügyvédet azért bízták meg, mert ezt a segítséget a hozzátartozók igényelték, és összeférhetetlenség sem áll fenn, hiszen az ügyvédi iroda nem peres képviseletre, hanem kapcsolattartásra és jogi segítségnyújtásra kapott megbízást. 

Az ügyben leginkább érintett Groupama biztosító közölte, hogy a balesetben sérülteknek és az elhunytak családtagjainak méltányos sérelemdíjat ajánlottak fel, és jelentős előleget folyósítottak mindenkinek. A biztosítási titok miatt azonban egyikről sem adhatnak ki részleteket.

A Napi.hu értesülései szerint az elhunytak rokonainak olyan sablonegyezségi megállapodást ajánlottak, amely független a hozzátartozók számától. Ezt az érintettek többsége elutasította, és csak páran hajlanak az ilyen feltételekkel való megegyezésre.

Az elhunytak rokonainak kifizetendő sérelemdíj mellett igen jelentős összeg lehet a sérültek és a súlyosan sérülteknek kifizetendő egyszeri összeg és életjáradék, ami a 17 elhunyt és tucatnyi sérült esetében vélhetően meghaladhatja a felső határt. A busztársaság felelőssége és kártérítési kötelezettsége is nyitott kérdés, bár a cég vélhetően nem képes tíz- vagy százmilliókat kifizetni egy elhúzódó pert követően sem.

A Klebelsberg Központ közleménye

Valótlanok a Napi.hu cikkében a Klebelsberg Központra vonatkozóan megfogalmazott sugalmazások, állítások, amelyek úgy állítják be a szervezetet, mintha ki akarna bújni bármilyen felelősség alól a veronai buszbaleset kapcsán. A fenntartói felelősség és kötelezettség kérdését jogszabályok határozzák meg, amelyet a Szinyei-Merse Pál Gimnáziumot fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ ennek megfelelően visel. Mint az újságírónak küldött válaszban is szerepel, a Klebelsberg Központ jóváhagyásával az érintett iskola fenntartója, a Belső-Pesti Tankerületi Központ megbízott egy ügyvédi irodát, amely jártas a biztosítással kapcsolatos jogi ügyekben, hogy segítséget nyújtson a veronai buszbaleset károsultjai közül azoknak, akik ezt igényelték. A megbízás nem a károsultak képviseletére irányul, hanem a biztosító társasággal, illetve a károsultakkal történő kapcsolattartásra, valamint általános jogi tanácsadásra. A szülők - egy kivételével - folyamatosan igénybe veszik a jogi segítségnyújtást. A Klebelsberg Központ és a Tankerületi Központ, ahogy eddig is, úgy ezután is minden segítséget megad a tragédia érintettjeinek. Mélységesen elítélünk minden olyan kísérletet, amely emberi tragédiák kapcsán megalapozatlan, feltevésekre épülő, illetve hamis információkkal próbálja meg hergelni az áldozatok hozzátartozóit, és nehezíteni a kárrendezési – kárenyhítési folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×