eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Visszatérnek a félig üres és a hering-villamosok a Nagykörútra?

Visszatérnek a félig üres és a hering-villamosok a Nagykörútra?

A kötöttpályás közlekedést nem lehet úgy fejleszteni, hogy az dugókat okozzon Budapest útjain - közölte a főpolgármester, miután visszaállt a régi rend a nagykörúti villamosok lámpahangolásában. A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet szerint ez az intézkedés a közösségi közlekedést használók és az autósok számára is hátrányos lehet.

A főpolgármester szerint a kötött-pályás közlekedést nem lehet úgy előnyben részesíteni, hogy az dugókat okozzon a főváros útjain. Tarlós István erről szokásos pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

"Olyan áron nem lehet fejleszteni még a kötött-pályás közlekedést sem, nem beszélve a kerékpáros közlekedésről, hogy szándékos dugókat, közlekedési káoszt idézünk elő a közúton. Ennek nincs értelme. Ha olyan rövid zöld időket határoznak meg, hogy a közúton kaotikus állapotok keletkeznek, azzal nem vagyunk sokkal előrébb. Lehet, hogy örülni fognak a biciklisek, akiknek egyáltalán nem vagyok az ellensége, de

egy kompakt egységként tudom csak egy ekkora város közlekedését kezelni, az arányosságra törekszem"

- hangsúlyozta a főpolgármester.

A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet tagja jelezte, hogy szerdától a Nagykörúton ismét a 2012 előtti, a villamosok szempontjából jelentősen hátrányosabb lámpaprogram szabályozza a csomópontokat.

"Most ismét másfél percenként váltakoznak a lámpák a korábbi hatvan másodperccel ellentétben. A villamosok egyszerűen lassabban közlekednek, mert megváltozott a lámpahangolás. A korábbi intézkedés azért volt nagyon szükséges, mert mérésekkel meg lehetett állapítani, hogy a villamosokon háromszor, majdnem négyszer annyian utaztak, mint a személyautókban. Teljesen magától értetődő az arányok tekintetében, hogy a villamosok közlekedését kell inkább segíteni" - mondta.

Kelemen Tamás kiemelte, hogy a mostani intézkedés a közösségi közlekedést használók és az autósok számára is hátrányos lehet.

"Ha ezt most eltörölték, akkor

a félig üres vagy a borzasztóan telített villamosok látványa fog visszaérkezni a Nagykörútra, arról nem is beszélve, hogy a lámpaprogram a keresztező utakat is érinti, azoknak a közlekedése is nehezebbé válik"

- hangsúlyozta.

Az ügyben illetékes Budapest Közút közleményben jelezte, hogy a Nagykörúti Lámpaprogramot a tömegközlekedéssel és a közúton közlekedők érdekében módosították most.

Megerősítették, hogy a 2012-ben bevezetett program a 4-6-os villamost részesítette előnyben.

A szervezet szerint

a jelzőlámpa-program módosításra szorult, mert sok esetben a villamosok nem tudták tartani a menetrendet,

mivel a forgalmasabb csomópontokban az utasok nem tudtak elég gyorsan felszállni.

A Budapest Közút úgy érzi, a korábbi lámpahangolás indokolatlan dugókat okozott a keresztirányú utakon. Kiemelték, ósdi szemlélet az, ami a közlekedők egyes csoportjait a többi rovására részesíti előnyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×