Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi legyen az év vadvirága?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
December végéig lehet három jelölt közül lehet kiválasztani az Év vadvirágát. A a három jelöltről Barina Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon 2010 óta választják meg az Év vadvirágát. A mozgalomnak németországi gyökerei vannak – mondta el a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.

„Olyan társadalmi mozgalom, amely közelebb viszi az embereket a vadon élő növényekhez, a természethez. Felhívja a figyelmet a különlegességeikre, az értékeikre és a veszélyeztető tényezőkre, amelyek leselkednek rájuk.”

hóvirág

Barina Zoltán elmondta, az idei három jelölt nem is annyira ismeretlen. A hóvirág például mindenki által ismert növény.

mocsári gólyahír

„A második kevésbé közismert, ez a mocsári gólyahír, ami vizes élőhelyek mentén él. Kora tavasszal virágzik a kis sárga boglárkaféle virág. A harmadik választható jelölt pedig a zárt erdőkben, nem nagy tömegben, hanem szálanként termő turbánliliom. Ez tavaly is jelölt volt, de 2016 vadvirága a kockás liliom lett.”

turbánliliom

A turbánliliom szálak nem mindig jutnak el a virágzásig, ha igen, akkor gyönyörűek az árnyas erdőkbe szűrődő napfényben látszó, akár egy méter magasra is megnövő példányok. A szár csúcsán hozza a turbán alakú virágait, amelyek a rózsa- és a hússzín különböző árnyalataiban pompáznak – érzékeltette a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.