eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Működésképtelenség fenyegeti a gyermekek háziorvosi ellátását

Utoljára a 90-es évek elején volt elég gyermekháziorvos Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Jelenleg csaknem 1500 házi gyermekorvosi praxis működik az országban, ötszázban 50 és 60 év közötti életkorú az orvos.

„Hiába tennénk hirtelen sokkal vonzóbbá az alapellátást, jelenleg a kórházakban sincs annyi gyerekorvos, amennyit onnan el lehetne szipkázni” - jelentette ki Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint

vissza kellene jönniük Magyarországra a külföldre kiment gyerekorvosoknak.

Így a hazatérő gyerekorvosok egy része és a kórháziaknak egy része bejönne az alapellátásba. Így visszaállhatna az eredeti ritmus, és a kórházi munka után néhányan kijönnek az alapellátásba.

„Volt egy olyan régi mondás, hogy minden második gyerekorvos élete során valahogy egyszer kikerül az alapellátásba. Jelen pillanatban ez nem áll, mert olyan kevés a kórházi gyerekorvos, és mindenki külföldre megy ki inkább, hogy nem jöttek annyian az alapellátásba, mint amennyi ennek a forgásnak a fenntartásához kell” - fejtette ki Póta György.

Elmondta, hogy a 90-es évek első feléig megvolt az egyensúly. Ekkor ugyanis nagyon sokan jöttek ki a kórházból az alapellátásba, és jól fel is töltötték a rendszert jó szakemberekkel.

„A probléma az, hogy ők megmaradtak, az életkor pedig megy előre. Olyan a korfa, amelyik nagyon komoly, robbanásszerű leállást vizionál tíz év múlva” - emelte ki az egyesület elnöke.

„Ha a jelenlegi házi gyerekorvosi létszámnak körülbelül a 30 százaléka néhány éven belül eltűnik, akkor az már működésképtelenné teszi az ország jelentős részében ezt a rendszert” - véli a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×