eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar kutatók írtak könyvet az Iszlám Államról

Az Iszlám Állam - Terrorizmus 2.0 címmel adott ki könyvet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a Kossuth Kiadó. A tudományos munkáról a könyv egyik szerzője, Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének munkatársa beszélt az InfoRádiónak.

"Négy szerzője van a könyvnek. A tudományos kutatóhely vezetőjének támadt az ötlete, hogy megszerkesszük ezt a kötetet, mert átfogó tanulmányok nem születtek még a témában" - mondta Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének munkatársa.

Hozzátette: olyan minőségi változások mentek végbe a terrorszervezetek evolúciójában, hogy a 2.0 címmel mindenképpen jelezni szerették volna, hogy ez mérföldkő a terrorszervezetek fejlődésében.

"Hogy az Iszlám Állam terrorszervezet vagy állam, ezen a témán többször vitatkoztunk kollégáimmal. Személy szerint én magam és a szerkesztőtársaim is egyetértünk abban, hogy valódi államról nem beszélhetünk, bár a kalifátus kikiáltása ezt az érzést akarja sugallni. Épp ezért használjuk időzőjelesen végig a könyv folyamán az Iszlám Állam kifejezést. A szociális rendszer kiépítése és a "saria" alapján bevezetett joghatóság révén azonban párhuzamosságokat mutathat egy valódi modern állammal" - fogalmazott a főhadnagy.

Mint mondta, ismerünk hasonló terrorszervezeteket Latin-Amerikában, akár Kolumbiában vagy Peruban, ott is területeket foglaltak el, ott is működtettek oktatási intézményeket, mégsem foglalkozott velük senki, nem kezelték őket úgy, mintha állam lennének.

"Õk egy terrorszervezet, akik befolyást szereztek területek felett, adókat gyűjtenek és valamifajta alapszolgáltatásokat végeznek, amelyeket előtte talán az állam nem végzett annyira" - tette hozzá a kutatóhely munkatársa.

Vogel Dávid szerint az Iszlám Állam profi és szerteágazó propaganda tevékenysége miatt - amit külön fejezetben is elemeznek -, úgy érezheti az ember, hogy ez egy felfújt lufi és nincs mögötte valós tartalom.

"De ha a térképre nézünk és látjuk, milyen területeket tart fennhatósága alatt a terrorszervezet, milyen erőforrások fölött rendelkezik, és látjuk, hol lehet még befolyásuk vagy feltételezhető sejtjeik - akkor láthatjuk, hogy elég veszedelmes az a potenciál, ami a szervezet mögött áll" - hangsúlyozta a kötet szerkesztője.

Hozzáfűzte: szerencsére még nem erősödött meg annyira szervezetileg és területileg, hogy legyőzhetetlenné váljon, de nem nevezhető felfújt lufinak.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×