eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte az ENSZ-főtitkártól Áder János - a nap hírei

Két új bírósághoz is rendelhet migrációs ügyeket a parlament. Berlin szerint nem igaz, hogy hétfőtől nem járnak Salzburgból Németországba különvonatok

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte az ENSZ-főtitkártól a köztársasági elnök New Yorkban. Áder János azzal a magyar javaslattal is Ban-Ki-Munhoz fordult, hogy ne csak uniós kvótákkal segítsenek a szíriai menekülteken, hanem világkvótákról is gondolkodjanak. Vagyis ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége és felelőssége a segítségnyújtás, hanem az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is. A világszervezet főtitkára azt közölte: megérti a kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek miatt, de hangsúlyozta a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását az ügyek kezelésekor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri az ENSZ tisztségviselőit, hogy ne egyoldalú médiatudósítások alapján minősítsék a magyarországi helyzetet. A tárca arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy szombati interjújában kritikusan beszélt arról, ahogy a magyar kormány kezeli a menekülthelyzetet. A magyar tárca hangsúlyozta: a magyar rendőrök nem ártatlan menekültek, hanem olyan agresszív bűnözők ellen használtak könnygázt és vízágyút, akik hosszú időn keresztül támadták őket kövekkel és betondarabokkal

A szegedi járásbíróság mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhatnák az illegális határátlépéssel összefüggő büntetőügyeket, ha ezt a jövő héten jóváhagyja az Országgyűlés. A parlament hétfőn, tavasztól alkalmazott új munkarendje szerint fejezi be aktuális kéthetes ülését, vagyis a képviselők kérdéseket, majd azonnali kérdéseket tehetnek fel a kabinetnek. Kedden a kormánypártok kezdeményezésére tartanak rendkívüli ülést. A parlament ezen arról szavazhat, hogy két új bíróság is foglalkozhasson a határsértési ügyekkel. Az indítványt benyújtó fideszes Tuzson Bence a szegedi bíróság leterheltségének csökkentését reméli a módosítástól.

Január elseje óta már csaknem 270 ezren lépték át illegálisan a határt, eddig 243 emberrel szemben indítottak eljárást, többnyire a határzár átlépése, megrongálása miatt. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1-en arról is beszámolt: az idén eddig 175 ezren nyújtottak be menedékkérelmet. Szombaton csaknem 9500 ember lépte át a magyar határt.

Berlin szerint nem igaz, hogy hétfőtől nem járnak a menedékkérőket az ausztriai Salzburgból Németországba szállító különvonatok. A belügyminisztérium egy szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta: egyelőre nincs ilyen döntés, de tárgyalnak az osztrák partnerekkel. A Salzburg-München vasútvonalon szeptember 17-e óta nem közlekednek a menetrend szerinti járatok, és még legalább október 4-ig szünetel a személyszállítás. A forgalom a német határon visszaállított ellenőrzés miatt bénult meg. A bajor-osztrák határon megjelenő menedékkérők jelentős részét különvonatokkal viszi el a német vasúttársaság.

Egyelőre nincs szükség a horvát-szerb határ újbóli lezárására a migránsválság miatt - közölte a horvát nemzetvédelmi miniszter. Ante Kotromanovic úgy vélte: annak ellenére sincs szükség a lépésre, hogy a szerb hatóságok továbbra sem irányítják Horgosra, azaz a magyar határ felé a migránsokat. Kijelentette: reméli, hogy Szerbia megérti, ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, mégpedig úgy, hogy a legrövidebb és a legegyszerűbb úton juttatják el őket Nyugat-Európába.

Sikertörténetnek nevezte a 950 kiállítót és több tízezer látogatót vonzó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az ötnapos programok zárórendezvényén Budapesten hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak elsősorban a magyar vásárlók számára kell termelnie, fontos azonban, hogy a kemény paci versenyben az agrár- és élelmiszeripari termékek minden piacon jól értékesíthetők legyenek.

A mindennapos éneklés nagykövetének nevezte a kórusban éneklő gyermekeket az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Zeneakadémián rendezett Bartók-emlékkoncerten beszélt erről. A tárcavezető azt mondta: a kormány célja, hogy a mindennapos éneklés, a közös éneklés örömöt jelentsen. Hozzátette: Magyarországon a Kórusszövetség 4250 éneklő közösséget tart számon, az oktatási intézményekben ezen felül 1762 kórust számlálnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×