eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Strasbourgig megy a menekülteket védő ügyvéd

Akár a strasbourgi bíróságig is képes elvinni egy szegedi ügyvéd annak az afgán menekült fiatalembernek az ügyét, akit a bíróság első fokon határzár tiltott átlépése miatt két évre kiutasított az országból. A bíróság arra hivatkozott, hogy Szerbia biztonságos ország, Kovács Tamás ezt azonban vitatja.

"Szeptember 15-től már bűncselekménynek minősítik a határzár tiltott átlépését, és a fiatalember, akinek a védelmét ellátom, szeptember 17-én Mórahalomnál lépte át a határt, átvágott kerítésen keresztül jött Magyarországra - mondta Kovács Tamás ügyvéd az InfoRádiónak.

Két év kiutasítás mellett döntött a Szegedi Járásbíróság, de ez jelenleg még nem jogerős, mert fellebbeztek az ítélet ellen. Most idegenrendészeti őrizet alá vonták, ami szintén 72 órás időtartamot jelent, ez idő alatt várhatóan a Szegedi Törvényszék fog dönteni és tárgyaláson kívül határozatot hozni.

Ha kiutasítják, akkor a rendelkezésre álló okiratokkal együtt terjesztik fel az ügyet Strasbourgnak. Bár a kapcsolattartás meg fog szűnni az ügyféllel, minden adat rendelkezésre áll a kérelem benyújtásához.

A benyújtás oka, hogy a kormányrendelet megteremtett egy kiskaput a menedékkérők büntethetőségére. Lehetővé vált, hogy a menedékkérelmüket érdemi vizsgálat nélkül elutasíthassák, hivatkozva arra, hogy Szerbia biztonságos országnak minősül, pedig a strasbourgi bíróság többször is értelmezte a genfi egyezmény szempontjából Szerbiát, és nem minősítette menekültügyi szempontból biztonságos országnak.

Várható, hogy a kormányrendelet nem fog megállni, hiszen Szerbia maga ismerte el, hogy a menekültügyi eljárás nem felel meg az egyezményben foglaltaknak. Mivel a szerb és macedón hatóságok szervezetten utaztatták vonatról vonatra a menekülteket, nem is volt lehetőségük arra, hogy Szerbiában menekültügyi kérelmet terjesszenek elő.

Lényeges különbség van a menekültek között abban, hogy mikor érkeznek a határra, milyen módon lépik át a határt és melyik országból érkeznek, de Kovács Tamás precedenst kíván létrehozni, és szeretné elérni, hogy a strasbourgi bíróság ne minősítse Szerbiát biztonságos országnak, ami majd a későbbi eljárásokra lesz lényeges kihatással.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×