eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Röszke kiteheti a megtelt táblát

A röszkei menekülttábor harmadik napja telített, pedig több ezer menekült érkezik a határon naponta - mondta az InfoRádiónak a Délmagyarország újságírója. Segesvári Csaba közölte: a mostani illegális határátkelők úticélja már nem Németország, hanem Hollandia, Norvégia vagy Svédország.

A kerítés továbbra sem akadályozza a menekülteket a határátlépésben, ugyanis a migránsok többsége a vasúti sínen gyalogolva érkezik Magyarországra - mondta el az InfoRádiónak Segesvári Csaba.

A Délmagyarország újságírója emlékeztetett arra, hogy hétfőn a hosszúra nyúlt kérelemelbírálás miatt a menekültek egy része elhagyta a gyűjtőpontot, emiatt a rendőrökkel is vitába keveredtek. "Nincsenek buszok, nincsenek, akik elszállítsák a menekülteket, így csak abban lehet bízni, hogy ma nem történik meg, ami tegnap" - jegyezte meg az újságíró.

A rendőrök egyébként ma reggel is ételt-italt hoztak a menekülteknek, miként a segélyszervezetek is folyamatosan szállítják az adományokat és különböző ellátásokat igyekeznek biztosítani a leginkább sátrakban táborozó embereknek.

"A röszkei tábor már harmadik napja megtelt, a menekültek jelentős része a szabad ég alatt alszik egy gyűjtőponton. Civilek tegnap este takarókkal látták el őket, és próbálnak emberi körülményeket teremteni számukra - ez meglehetősen nehéz" - jelezte Segesvári Csaba.

Egyes hírek szerint a Horgas-Röszke közötti vasútvonalnál is kerítést emelnek. Az újságíró úgy fogalmazott: ez nem kivitelezhetetlen, nem lepődne meg, ha egy-két nap múlva ott is kerítés magasodna. Ha pedig ott lezárják a kaput, elképzelhető, hogy a menekültek más irányba indulnak el.

"Ez akár a röszkei határátkelő is lehet, ami nagyon érdekes helyzetet teremthet, mivel ha egy autópálya-átkelőt elözönlenek a gyalogos menekültek, akkor akár meg is bénulhat a határátkelő, illetve akár a közlekedés is pillanatok alatt ellehetetlenülhet, ha egy nagyobb számú csoport téved oda" - világította meg.

Azt is elmondta, hogy az újonnan érkező menekültek többsége most nem Németországba akar menni, hanem Hollandiába és más országokba, ezért nem akarnak együttműködni a magyar hatóságokkal. Õk mindenáron valamelyik nyugat-európai országba kívánnak eljutni, és nem vesznek arról tudomást, hogy itt vannak szabályok, amiket azért be kellene tartani.

A jelek szerint Németország veszített a vonzerejéből, nem tudni pontosan, miért. A legtöbben arról számolnak be, hogy családtagjaikhoz tartanak Hollandiába, de van, aki dolgozni menne Norvégiába. 

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×