Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Röszke kiteheti a megtelt táblát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A röszkei menekülttábor harmadik napja telített, pedig több ezer menekült érkezik a határon naponta - mondta az InfoRádiónak a Délmagyarország újságírója. Segesvári Csaba közölte: a mostani illegális határátkelők úticélja már nem Németország, hanem Hollandia, Norvégia vagy Svédország.

A kerítés továbbra sem akadályozza a menekülteket a határátlépésben, ugyanis a migránsok többsége a vasúti sínen gyalogolva érkezik Magyarországra - mondta el az InfoRádiónak Segesvári Csaba.

A Délmagyarország újságírója emlékeztetett arra, hogy hétfőn a hosszúra nyúlt kérelemelbírálás miatt a menekültek egy része elhagyta a gyűjtőpontot, emiatt a rendőrökkel is vitába keveredtek. "Nincsenek buszok, nincsenek, akik elszállítsák a menekülteket, így csak abban lehet bízni, hogy ma nem történik meg, ami tegnap" - jegyezte meg az újságíró.

A rendőrök egyébként ma reggel is ételt-italt hoztak a menekülteknek, miként a segélyszervezetek is folyamatosan szállítják az adományokat és különböző ellátásokat igyekeznek biztosítani a leginkább sátrakban táborozó embereknek.

"A röszkei tábor már harmadik napja megtelt, a menekültek jelentős része a szabad ég alatt alszik egy gyűjtőponton. Civilek tegnap este takarókkal látták el őket, és próbálnak emberi körülményeket teremteni számukra - ez meglehetősen nehéz" - jelezte Segesvári Csaba.

Egyes hírek szerint a Horgas-Röszke közötti vasútvonalnál is kerítést emelnek. Az újságíró úgy fogalmazott: ez nem kivitelezhetetlen, nem lepődne meg, ha egy-két nap múlva ott is kerítés magasodna. Ha pedig ott lezárják a kaput, elképzelhető, hogy a menekültek más irányba indulnak el.

"Ez akár a röszkei határátkelő is lehet, ami nagyon érdekes helyzetet teremthet, mivel ha egy autópálya-átkelőt elözönlenek a gyalogos menekültek, akkor akár meg is bénulhat a határátkelő, illetve akár a közlekedés is pillanatok alatt ellehetetlenülhet, ha egy nagyobb számú csoport téved oda" - világította meg.

Azt is elmondta, hogy az újonnan érkező menekültek többsége most nem Németországba akar menni, hanem Hollandiába és más országokba, ezért nem akarnak együttműködni a magyar hatóságokkal. Õk mindenáron valamelyik nyugat-európai országba kívánnak eljutni, és nem vesznek arról tudomást, hogy itt vannak szabályok, amiket azért be kellene tartani.

A jelek szerint Németország veszített a vonzerejéből, nem tudni pontosan, miért. A legtöbben arról számolnak be, hogy családtagjaikhoz tartanak Hollandiába, de van, aki dolgozni menne Norvégiába. 

Hanganyag: Gál Ildikó