eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Áder: a paksi bővítés nem növeli Magyarország kitettségét

Az éghajlatváltozásról eddig tartott tanácskozások szócséplésnek tűnnek - ismerte el Áder János köztársasági elnök az Origónak nyilatkozva, miközben épp a ma kezdődő újabb, ezúttal New Yorkba szervezett klímacsúcsra tartott. A repülőn készített interjúban az államfő arra is kitért, hogy a paksi bővítés nem növeli az orosz kitettséget, ám korainak tartotta azt a kérdést, hogy újrázna-e.

Magyarország a válságok ellenére is teljesítette kiotói vállalásait, így nyugodt szívvel állhatunk az ENSZ és az Európai Unió fórumai elé - mondta Áder János köztársasági elnök az Origónak nyilatkozva a ma kezdődő klímacsúcsról. Az államfő elismerte, hogy az eddigi találkozók a legkevésbé sem voltak eredményesek, - mint mondta - inkább szócséplésnek tűntek.

Áder János szerint csak reménykedhetünk, hogy egyre több támogató áll az ügy mellé, ez pedig idővel politikai cselekvéssé válik. Az eddigi klímajelentések inkább alábecsülték a várható következményeket. Ha majd egy ország szembesül például azzal, hogy nem maradt egészséges ivóvize, az még egy olyan, tekintélyelvű vezetésű országban is politikai feszültség forrása lehet, mint Kína. Abban kell bízni, hogy ezek a felismerések olyan erővé válnak, amelyek gyors cselekvést eredményeznek - tette hozzá a köztársasági elnök.

Arról, hogy miért nincs a klímapolitikában egységes uniós álláspont, az államfő kiemelte, hogy az unió illetékes szervei nemrég olyan javaslattal álltak elő, amely figyelmen kívül hagyja, hogy Magyarország és több más kelet-európai állam milyen mértékben csökkentette a kibocsátást, ugyanúgy alapnak tekintve ezt, mint például a spanyolok többletét. Vagyis a szerződést teljesítők ugyanazt kapják, mint a szerződést megszegők. Amíg ezt az ellentmondást nem sikerül feloldani, addig nem lesz közös nevező az EU-n belül - húzta alá Áder János.

A paksi bővítésről a köztársasági elnök úgy vélte, hogy a mindenkinél kedvezőbb hitelt nyújtó oroszok csak megépítik az erőművet, nukleáris fűtőanyagot pedig beszerezhet máshonnan is az ország, tehát a beruházás nem növeli Magyarország kitettségét.

Arra pedig, hogy elvállalna-e még egy ciklust, Áder János azt válaszolta: korainak érzi még a kérdést.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×