Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adótörvények helyett a pártvagyon elszámoltatásával foglalkozzon a Parlament! - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 20. szerda: Amerikai demokratapárti szenátorok egy csoportja javasolta: fordítsanak további egymilliárd dollárt javarészt Lengyelország, valamint Magyarország támogatására, elsősorban a gazdaság átalakítása érdekében. A Parlament elfogadta Király Zoltán képviselő indítványát, hogy az adótörvények helyett foglalkozzanak inkább a pártvagyon elszámoltatásának ügyével.

Amerikai demokratapárti szenátorok egy csoportja javasolta: fordítsanak további egymilliárd dollárt javarészt Lengyelország, valamint Magyarország támogatására, elsősorban a gazdaság átalakítása érdekében. A javaslat szerint a kormány által előterjesztett, összesen 119 millió helyett a következő három évben Lengyelország évi 300, Magyarország évi 75 millió dollárt kapna, túlnyomórészt a magánvállalkozások támogatására. Az összegből segítenék az amerikai Békehadtest tevékenységét, a tájékoztatási cserét, a környezetvédelmet is. A szenátorok szerint a javasolt összegeket a védelmi minisztérium kutatási keretéből kellene elvonni.

A Parlament elfogadta Király Zoltán képviselő indítványát, hogy az adótörvények helyett foglalkozzanak inkább a pártvagyon elszámoltatásának ügyével. A javaslattal Békesi László pénzügyminiszter is egyetértett. Az októberi ülésen részletesen tájékoztatják a képviselőket arról: az MSZMP mennyi pénzt kapott az elmúlt években a költségvetésből. Arról viszont nem született döntés, hány évre visszamenőleg készül el ez a tájékoztató, mivel a pénzügyminiszter nem tudta megmondani, hogy a költségvetésből mikortól lehet tételesen kimutatni az MSZMP támogatásának összegét.

Az elmúlt tíz napban már több mint 12 ezer NDK-állampolgár utazott át a számukra megnyitott határon Magyarországról Ausztriába. Egyre több NDK-állampolgár érkezik Csehszlovákia felől. Sokan papírok nélkül, akár a Dunán átúszva próbálnak Magyarországra jutni. A magyar hatóságok őket sem toloncolják vissza.

Az amerikai CBS tévé helyszíni riportban számol be a romániai közállapotokról. A tudósítás szerint Nicolae Ceausescu személyi diktatúrája a legelnyomóbb rendszer Kelet-Európában. Az államfő kényszermunkásokkal emeltet magának emlékműveket Bukarestben, az adósságok visszafizetése miatt üresek az üzletek és a vidéki lakosság az éhínség küszöbén áll. A magyar nemzetiségűek szenvednek a legtöbbet, mert Ceausescu megkísérli kiirtani nyelvüket, szokásaikat. Iskoláikat bezárták, falvaikat lerombolni készülnek - állapítja meg az amerikai tudósítás.

Lehetséges, hogy a jövő év elején, egy átfogó reformintézkedés-csomag keretében, szabadlábra helyezik Nelson Mandela dél-afrikai polgárjogi harcost. A hírt jól tájékozott kormánykörökre hivatkozva jelentette a Citizen című johannesburgi lap. Mandela 1962 óta sínylődik börtönben.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.