eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Adótörvények helyett a pártvagyon elszámoltatásával foglalkozzon a Parlament! - 25 éve történt

1989. szeptember 20. szerda: Amerikai demokratapárti szenátorok egy csoportja javasolta: fordítsanak további egymilliárd dollárt javarészt Lengyelország, valamint Magyarország támogatására, elsősorban a gazdaság átalakítása érdekében. A Parlament elfogadta Király Zoltán képviselő indítványát, hogy az adótörvények helyett foglalkozzanak inkább a pártvagyon elszámoltatásának ügyével.

Amerikai demokratapárti szenátorok egy csoportja javasolta: fordítsanak további egymilliárd dollárt javarészt Lengyelország, valamint Magyarország támogatására, elsősorban a gazdaság átalakítása érdekében. A javaslat szerint a kormány által előterjesztett, összesen 119 millió helyett a következő három évben Lengyelország évi 300, Magyarország évi 75 millió dollárt kapna, túlnyomórészt a magánvállalkozások támogatására. Az összegből segítenék az amerikai Békehadtest tevékenységét, a tájékoztatási cserét, a környezetvédelmet is. A szenátorok szerint a javasolt összegeket a védelmi minisztérium kutatási keretéből kellene elvonni.

A Parlament elfogadta Király Zoltán képviselő indítványát, hogy az adótörvények helyett foglalkozzanak inkább a pártvagyon elszámoltatásának ügyével. A javaslattal Békesi László pénzügyminiszter is egyetértett. Az októberi ülésen részletesen tájékoztatják a képviselőket arról: az MSZMP mennyi pénzt kapott az elmúlt években a költségvetésből. Arról viszont nem született döntés, hány évre visszamenőleg készül el ez a tájékoztató, mivel a pénzügyminiszter nem tudta megmondani, hogy a költségvetésből mikortól lehet tételesen kimutatni az MSZMP támogatásának összegét.

Az elmúlt tíz napban már több mint 12 ezer NDK-állampolgár utazott át a számukra megnyitott határon Magyarországról Ausztriába. Egyre több NDK-állampolgár érkezik Csehszlovákia felől. Sokan papírok nélkül, akár a Dunán átúszva próbálnak Magyarországra jutni. A magyar hatóságok őket sem toloncolják vissza.

Az amerikai CBS tévé helyszíni riportban számol be a romániai közállapotokról. A tudósítás szerint Nicolae Ceausescu személyi diktatúrája a legelnyomóbb rendszer Kelet-Európában. Az államfő kényszermunkásokkal emeltet magának emlékműveket Bukarestben, az adósságok visszafizetése miatt üresek az üzletek és a vidéki lakosság az éhínség küszöbén áll. A magyar nemzetiségűek szenvednek a legtöbbet, mert Ceausescu megkísérli kiirtani nyelvüket, szokásaikat. Iskoláikat bezárták, falvaikat lerombolni készülnek - állapítja meg az amerikai tudósítás.

Lehetséges, hogy a jövő év elején, egy átfogó reformintézkedés-csomag keretében, szabadlábra helyezik Nelson Mandela dél-afrikai polgárjogi harcost. A hírt jól tájékozott kormánykörökre hivatkozva jelentette a Citizen című johannesburgi lap. Mandela 1962 óta sínylődik börtönben.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×